Cégekbe öli pénzét Habony: Londonban is alapított egyet

Habony Árpád
Habony Árpád
Vágólapra másolva!
Magyarország mellett Nagy-Britanniában is jelentős összegeket költ cégalapításra Habony Árpád, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója.
Vágólapra másolva!

A Fideszt a 2010-es kétharmados győzelemhez segítő külföldi kampányguruk egyikével alapított közös céget Nagy-Britanniában Habony Árpád.

Egymillió forintot tett a cégbe

Habony Árpád 50 százalékos tulajdonosa a Londonban bejegyzett Danube Business Consulting Ltd.-nek, a cég márciusi alapításakor 2500 fonttal, vagyis mintegy egymillió forinttal szállt be a vállalkozásba – adta hírül az RTL Klub Híradója.

Habony Árpád mellett a másik tulajdonos egy cég, az Arthur J. Finkelstein & Associates Inc., amely - mint arra a neve is utal - Arthur J. Finkelstein amerikai választási tanácsadóé. Finkelstein nem ismeretlen sem Habony, sem a Fidesz előtt, hiszen többször segítette a kormánypárt kampányát.

Finkelstein és Birnbaum

Finkelstein nem egyedül dolgozott a Fidesznek Magyarországon. Már 2008-tól rendszeresen segítette tanácsaival a pártot George E. Birnbaummal együtt. Birnmabum - aki 1998-ban Izraelbe költözött az Egyesült Államokból - a Századvég alapítványon keresztül juttatta el ötleteit a Fidesznek.ú

Finkelstein és Birnbaum évek óta ad tanácsokat a Fidesznek, büszkén hirdetve, hogy nekik köszönhető a 2010-es kétharmados győzelem

Cége, a GEB International honlapján említi is, hogy 2010-ben ők segítették a Fideszt kétharmados győzelemhez a magyar választásokon. Amikor Finkelstein és Birnbaum a kampányidőszakban rendszeresen megfordultak Magyarországon, a hírek szerint Habony volt az egyik kapcsolattartójuk.

Itthon médiacéget alapított

A londoninál jóval több pénzt, három millió forintot költött Habony arra, hogy nem sokkal a külföldi cég alapítása után, áprilisban Budapesten is bejegyeztessen egy felerészt az ő tulajdonában álló céget. A Modern Media Group Zrt. a hírek szerint az új jobboldali médiabirodalom központi cége lesz.

Habony Árpád Magyarországon is aktív a cégalapításban Forrás: Origo

Az Origo számolt be arról, hogy a részvénytársaság elvileg olyan meglepő dolgokkal is foglalkozik, mint a divat- és formatervezés. Talán nem véletlenül, mert a fantomtanácsadó Habony drága és titokzatos autói mellett minőségi, divatos öltözékéről és az olyan, a dolgozó kisember számára megfizethetetlen árú kiegészítőiről híres, mint a 400 ezresGucci kézitáskája és az ugyanilyen márkájú, de utazóbőröndje.

Habony magyarországi üzlettársa Győri Tibor, a Miniszterelnökség korábbi államtitkára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar vállalkozásban Habony üzlettársa, Győri Tibor - korábban Orbán államtitkára - egy másik fontos cégben is érdekelt. Idén februárban vette a tulajdonába a 2006-10 között általa vezetett Nézőpont Intézetet is működtető Nézőpont Csoport Zrt.-t a cégcsoport vezérigazgatójától.