Jövő tavaszra készül el a nagybörzsönyi erdei vasút új szakasza

2015.05.14. 22:44

Várhatóan jövő tavaszra készül el a nagybörzsönyi erdei vasút meghosszabbítása, a fejlesztéssel összesen húsz kilométer hosszú vonal jön létre. 

A májusban megkezdett, 600 millió forintos uniós támogatást elnyert fejlesztés keretében összekötik a Szob és Márianosztra, illetve Nagyirtáspuszta és Nagybörzsöny közötti két szakaszt -  mondta el Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője az M1 aktuális csatornán. Így egy összesen 20 kilométeres erdei vasútvonal jön létre.

A nagybörzsönyi erdei vasútMTI

Napelemes kocsik

Közlése szerint a Márianosztra és Nagyirtáspuszta közötti hét kilométeres szakasz kiépítése két ütemben történik: a beruházás első, várhatóan szeptemberben záruló részében a vasúti pályát kell kiépíteni, illetve megújítani. Ezután következik a kiszolgáló épületek, megállók megépítése, az engedélyezési eljárások lefolytatása, továbbá újabb napelemes kocsik és mozdonyok beszerzése, ami 2016 tavaszára-nyarára zárulhat le.

Hozzáfűzte: a napelemes kocsik kiemelten alkalmasak ökoturisztikai célokra, hiszen amellett, hogy környezetbarát megoldást kínálnak, az üzemeltető csupán néhány utas esetén is költséghatékonyan tud kocsikat indítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK