Újabb menekülthullám Budapesten

2015.05.14. 13:04

Bokrokban alszanak, napokig nem esznek: afgán menekültek költöztek be a Nehru-partra és a Nyugati pályaudvar környékére, közöttük egy kisgyermekes család is. Afganisztánban minden nap egy újabb háború, itt legalább nem bántanak bennünket – mondta az Origónak Juszuf, aki két hónapi vándorlás után érkezett Magyarországra.

A koszovói albánok után afgán és szír menekültek jelentek meg Budapest utcáin, egyre több helyen találkozhatunk kisebb csoportjaikkal.

Kartonágy a fák alatt

Esténként megtöltik a Nehru partot is, ahogy egy olvasónktól megtudtuk, 40 közel-keleti férfi ütött tanyát a helyi parkban, zsákokban, kartonokon alszanak.

Gyülekező lefekvés előtt: esténként afgán fiatalok beszélgetnek a Duna-partonFotó: Bielik István - Origo

Csütörtök hajnalban, szakadó esőben látogattuk meg őket, ekkor csak néhányan ődöngtek a Petőfi híd lábánál, velük egy virgonc kislány is.

Minden nap háború

"Ő Arszul, a kishúgom, nyolcéves. Vele, a bátyámmal és egy jó barátommal menekültünk el Afganisztánból" – mutatta be a társaságot Juszuf, a csapat egyetlen angolul beszélő tagja. Mint mesélte,

muszáj volt menniük

hazájuk élhetetlenné vált a mindennapos háború miatt.

A törökök durvák voltak

Az idáig vezető út sem volt éppen könnyű. Két hónapot vándoroltak, gyalog és autóstoppal. Törökországban és Bulgáriában volt a legrosszabb, ott többször is megverték őket a rendőrök.

Napok óta nem ettek – afgán menekültek reggeliznek a Nehru partonFotó: Bielik István - Origo

"Budapestig vagy három napot gyalogoltunk, a hátamon hoztam a húgomat. Szerencsére a magyarok kedvesek. Jó itt, senki sem bánt minket, még nem is akarunk továbbmenni" – mondta mosolyogva az alig 20 éves férfi.

Senki sem látja?

Bár nem bántják őket, nem is foglalkoznak velük:

a Nehru parti menekültcsapat hat napja érkezett, azóta sem tűnt fel senkinek, hogy a parkban egy kislány és tucatnyi fiatal lakik.

Gyorsan kiderült, hogy éhesek – mint Juszuf elmondta, napok óta nem jutottak ételhez, nyelvismeret híján kérni sem tudnak, nem is mernek.

Ácsorgással, alvással telnek a napok, de ez is jobb, mint a táliboktól rettegniFotó: Bielik István - Origo

A fiatalok percek alatt eltüntettek egy nagy zacskónyi zsemlét és felvágottat, Arszul a reggeli után egy tábla csokival vigasztalta magát.

Közel-Kelet a Nyugatinál

Nagyobb feltűnést keltenek az Eiffel tér lakói, akik már

másfél hónapja élnek a Nyugati pályaudvar mellett.

Napközben csak néhányan őgyelegnek a tér gondozott parkjában, estére viszont 40-50 fős csoportba verődnek össze.

Csak tologatják őket

"Itt alszanak a pályaudvar melletti lépcsőlejáróban, a régi bódé mellett meg szarni szoktak" – mesélte Attila, a biztonsági őr, aki naponta többször elzavarja a menekülteket a tér irodaházai elől. "Én is sajnálom őket, biztos nekik sem volt jó otthon, de mit lehet csinálni" ha nem küldöm el, engem büntetnek meg.

Ugyanígy szabadkozott kérdésünkre az egyik pályaudvari őr. Mint kiderült, a téren több biztonsági szolgálat tologatja a menekülteket, többnyire egymás térfelére.

Éjszaka keményebb

Ottjártunkkor két készenléti rendőr is megjelent. Ráérősen végigsétáltak a téren, majd továbbálltak. Nyomukban újra összeverődtek az érkezésükre korábban szétrebbent, kapucnis menekültek.

Itt alszanak az Eiffel tér menekültjeiForrás: Origo

"Ennyit tudnak csinálni. Igazoltatnak is néha, de minden menekültnek van pecsétes papírja" – jegyezte meg Attila, aki szerint napközben még istenes a helyzet, de

éjjel vannak rablások, lopások is,

a nincstelen afgánok ilyenkor pénzt, telefont vesznek el a részeg fiataloktól.

Jön a segítség

Több egyházi és civil szervezet jelezte az Origónak, hogy azonnali segítséget nyújtanának a menekülteknek: a Menhely Alapítvány és a Magyar Iszlám Közösség (MIK) is ruhát, pokrócot, élelmiszert visz ki a Nehru partra, és talán szállást is találnak Arszulnak.

Arszult sokszor a hátán hozta a bátyja, három napig gyalogoltak, míg Budapestre értekFotó: Bielik István - Origo

Bolek Zoltán, a MIK elnöke sem tudott az újabb menekültcsoportról, de elmondta, közösségük már régóta tervezi egy ideiglenes szálló kialakítását. "Már egyeztettünk a XV. kerülettel, bérbe vennénk egy nagyobb ingatlant, ahol 60-70 rászorulónak tudnánk átmeneti szállást nyújtani" – mondta a közösségi vezető.

A kerület cáfol

A XV. kerületi alpolgármester később ugyanakkor közölte: semmilyen megbeszélést nem folytatttak a Bolek Zoltánnal, illetve szervezetével az ideiglenes szállóról. "Szeretném megjegyezni azt is, hogy jómagam sem alpolgármesterként, sem mint a Fidesz-KDNP frakcióvezetője nem támogatom a szállás kialakítását kerületünkben" - hangsúlyozta Pintér Gábor.

Csúcson az idegenellenesség

Úgy tűnik, az újabb menekülthullám akkor érkezik, amikor

csúcsokat dönt a magyarok idegenellenessége.

A Tárki felmérése szerint a megkérdezettek 46 százaléka döntene úgy, hogy menedékkérő többé ne tehesse be a lábát az országba – a menekültek elutasítottsága 22 éve, a felmérés kezdete óta nem volt még ilyen magas.

Bevándorló = terrorista?

Ebben közrejátszhat, hogy a kormány határozottan bevándorlóellenes hangot ütött meg az utóbbi hónapokban.

Orbán Viktor szerint Európának nincs szüksége bevándorlókraForrás: MTI/Beliczay László

Februárban Orbán Viktor még arról beszélt, hogy félmillió albán menekült érkezhet Magyarországra, áprilisban pedig kijelentette: Európának nincs szüksége bevándorlókra.Az idegenellenes hangulatot erősítheti a témával foglalkozó nemzeti konzultációs ív összeállítása is, a kérdőív első három pontja közös nevezőre hozza a terrorizmus és a bevándorlás témakörét.

Őrültség, de van benne rendszer

Orbán Viktor nemrég őrültségnek nevezte az Európai Bizottság ötletét, hogy az uniós tagállamok között arányosan osszák szét a harmadik országból érkező bevándorlókat.

Brüsszel ugyanakkor már kidolgozta a javaslatcsomagot, amely szerint uniószerte összesen 20 ezer, Magyarországon pedig 350 menekültet kellene letelepíteni.

307 menekültet kellene befogadnia Magyarországnak, ha elfogadják az Európai Bizottság javaslatátFotó: Bielik István - Origo

Az EU mindehhez közel 20 milliárd forintos keretet biztosítana Magyarországnak, ebből kellene 2014 és 2020 között ellátni a határok védelmét, a migrációs és menekültügyi feladatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK