3 milliárd jut a nyári gyermekétkeztetésre

közétkeztetés, menza
Kecskemét, 2014. november 28. Diákok a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebédlőjében 2014. november 28-án, ahol az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt kaptak a gyerekek. Jövő éve január 1-jétől életbe lép az új közétkeztetési rendelet, amely szabályozza a só, cukor, maximális mennyiségét a közétkeztetésben, továbbá több zöldség, gyümölcs és hús lesz a menükben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Csaknem minden második önkormányzat, 1491 település indult az Emberi Erőforrások Minisztériumának ingyenes nyári gyermekétkeztetésre kiírt, 3 milliárd forint keretösszegű pályázatán.
Vágólapra másolva!

A kormány a nyári étkeztetésre szánt forrásokat fokozatosan emelte az elmúlt években - közölte Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Kőbányai Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

130 ezer gyermek kaphat enni

2013-ban az állam 2,4 milliárd forintot fordított erre, tavaly ez az összeg 2,64 milliárd forint volt. Az államtitkár közölte, idén a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő fiatalok ingyenes nyári étkeztetésének támogatására 3 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre. Az újabb emelésnek köszönhetően idén a szünidőben is ingyenesen étkező gyermekek száma legalább 130 ezerre nőhet.

A szünidőben is ingyenesen étkező gyermekek száma legalább 130 ezerre nőhet Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az ország egyik legnagyobb szolgáltatója, a PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft. csak ebben a kerületben harminc közintézményben hatezer gyermeknek adja az ételt év közben. „Üdvözöljük, hogy a rászoruló gyermekek nyáron is ingyen ehetnek, mert bizony sokuk számára csak így jut meleg étel." – mondta Vargáné Achátz Zsuzsanna szakmai igazgató.

Ingyenes étkezés

A pályázati kiírás szerint Balog Zoltán miniszter június 3-áig dönt a pályázatok elbírálásáról, a támogatások odaítéléséről.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a szeptemberi kötelező óvodáztatás bevezetése miatt jelentősen kiterjesztik az évközi ingyenes étkezést. Eddig 92 ezer óvodás és bölcsődés vett részt az ingyenes közétkeztetésben, ez a szám ősztől 320 ezerre nőhet. Az a cél, hogy a későbbiekben az alsó és felső tagozatos általános iskolásokra is kiterjesszék az ingyenes étkezést.

Kovács Róbert (Fidesz-KDNP) X. kerületi polgármester elmondta: tavaly Kőbánya a tárcától eredetileg 3 millió forint támogatást kapott a nyári szociális gyermekétkeztetés biztosítására, végül azonban a minisztérium utólagos támogatásának köszönhetően 100 százalékban tudta finanszírozni a gyermekek étkeztetését. Idén az önkormányzat 4,7 millió forint támogatást szeretne elnyerni.