Józsefvárosba költözhet II. János Pál

szobor, II. János Pál
Vágólapra másolva!
Franciaországban lebontásra kötelezte a bíróság, de könnyen lehet, hogy végül Budapesten talál új otthonra II. János Pál pápa szobra. A műalkotás befogadására indult civil kezdeményezést a tatai mellett ugyanis a józsefvárosi polgármester is felkarolta, ha szükséges, Kocsis Máté anyagi támogatást is nyújt.
Vágólapra másolva!

Politikai vihart kavart Franciaországban a rennes-i közigazgatási bíróság döntése II. János Pál pápa szobrának lebontásáról. A testület nemrég hat hónapot adott az északnyugat-franciaországi Ploërmelben található emlékmű eltávolítására. Döntésüket azzal indokolták, hogy a szobor "elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel."

A franciaországi szobrot fél éven belül le kell bontani Forrás: Origo

Tata után Józsefváros

Nem kizárt azonban, hogy Zurab Cereteli grúz származású orosz képzőművész alkotása hamarosan Magyarországon talál új otthonra.

A hét elején Tata első embere, Michl József közölte, befogadnák a szobrot, "ha már a szabadság országa nem akarja”, most pedig a józsefvárosi polgármester karolt fel egy civil kezdeményezést.

A Fogadjuk be II. János Pál pápa szobrát elnevezésű Facebook-csoport május kilencedikén alakult, hat nap alatt 1142 követőt gyűjtött össze. Mint írták, kezdeményezésük spontán módon jött létre baráti csoportokból, amelyeket „sokkolt a bírósági döntés”. Külön hangsúlyozták, hogy mozgalmuk "nem vallási, hanem európai értékek védelmében, pártpolitika-mentesen szerveződik".

Kocsis Máté is segít

A csoport azonban nem feltétlenül Tatán, hanem a budapesti II. János Pál pápa – egykori Köztársaság – téren szeretné látni az alkotást. Ehhez már kapcsolatba is léptek a francia település polgármesterével, és gyűjtést is indítottak, hogy ha úgy alakul, legyen miből finanszírozni a szobor szállítását.

Az alapítóknak ráadásul nem várt segítségük is akadt a józsefvárosi polgármester személyében. Kocsis Máté szintén a Facebookon jelentette be, hogy felkarolja az ötletet, sőt az erkölcsi mellett anyagi támogatást is nyújt, ha szükséges.

A csoport azt szeretné, ha a szobor a pápáról elnevezett fővárosi térre kerülne Forrás: Origo

Önkormányzati forrásból

Az Origo kérdésére a józsefvárosi önkormányzat sajtóosztályánál megerősítették a hírt. Mint mondták, ehhez először a csoport tagjainak kell felvenniük a kapcsolatot Kocsis Máté polgármesterrel, ha azonban ez megtörténik, akkor mindent megtesznek, hogy segítsék az ügyet.

– nyilatkozták lapunknak.

Erre pedig már lehet, hogy nem is kell sokat várni, mivel az oldal gazdái szívesen találkoznának a kerület első emberével.

Viták kereszttüzében

Az emlékmű egyébként jelenleg is a Szent II. János Pál pápa téren áll, de elkészítése óta egyfolytában viták övezik. A francia igazságszolgáltatás már 2010 januárjában törvénytelennek talált egy, a megyei önkormányzat által az emlékmű felállításához nyújtott 4500 eurós támogatást. Az emlékmű bírálói azt kifogásolták, hogy közpénzből finanszírozták a szobor talapzatát, amelyen II. János Pál híres mondata – „Ne féljetek!” – olvasható, valamint sokallták az avatási ünnepség 30 ezer eurós költségét.