Orbán: A bátrak megeszik a gyávákat

Dagály uszoda, alapkőletétel, Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós istván főpolgármester, Julio Maglione, a FINA elnöke
Dagály uszoda ünnepélyes alapkőletétel 2015 május 15-én - résztvevők Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester, Julio Maglione, a FINA elnöke (alacsony, kopasz)
Vágólapra másolva!
Letették a Dagály Uszoda alapkövét. A létesítményt 2017-re, a budapesti vizes vb-re kell befejezni. Beszédében a kormányfő azt mondta, hálás az ellenzéknek.
Vágólapra másolva!

"Nem a pénz a legfontosabb a mai világban, hanem a bizalom” - kezdte messziről Orbán Viktor a Dagály strandon épülő uszoda alapkőletételén tartott beszédét.

Az uszodának 2017-re kell elkészülnie, ekkor rendezik majd meg a budapesti vízi vb-t.

Vannak olyanok, akik többre tartják a pénzt, de szerintünk a bizalom a legfontosabb - fogalmazott a kormányfő, aki hálás a nemzetközi Úszószövetség bizalmáért, és nem is ok nélkül. Amikor Mexikó bedobta a törülközőt, Magyarország beugrott a mélyvízbe. Most két évünk van arra, amit mások négy év alatt építenek fel. Sokan kárognak persze, hogy ez lehetetlen, de Orbán Viktor szerint az ilyen embereknek nem való a mai világ.

Orbán szerint az uszoda alapköve egyben startkő is Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bátrak megeszik a gyávákat

Manapság a bátrak megeszik a gyávákat. Manapság az a nyerő, akinek nem remeg meg a térde a lehetetlen szó hallatán. De a magyar amúgy is bátor nép volt mindig. Erre az a legjobb bizonyíték, hogy kikecmeregtünk a válságból - véli a kormányfő. Az uszoda alapköve egyben startkő is. Úgy kell elrugaszkodnunk tőle, mint ahogy az úszóink szoktak.

Orbán hálás az ellenzéknek

Kiderült, hogy amikor a sportról beszélünk, akkor nem is a sportról beszélünk, hanem a fiatalokról. Orbán szerint nem könnyű a fiatalokat jól nevelni, és az

„egyetlen biztos nevelési módszer, ami megtanít helytállni, az a sport.”

A miniszterelnök az is elmondta, hogy

  • Budapest eddig még csak történelmi város volt, de most már sporttörténelmi is lesz;
  • ez egy olyan verseny lesz, amin az egész ország nyer;
  • ma már nem az van, hogy a nagy hal megeszi a kishalat, hanem az, hogy a gyors hal megeszi a lassú halat; és
  • hálás az ellenzéknek.

Ők is megszavazták ugyanis azt a törvénymódosítást, ami elgördítette az akadályokat a vb-rendezés gyors előrehozása elől.

Sikerre ítélt projekt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Keménytől Egerszegiig

A miniszterelnök a Dagály strandon ideiglenesen felállított sátortáborban vezette fel az alapkőletételt. A hideg szél miatt a sátor nem nyújtott kellő védelmet a szemerkélő esőtől. A korlátok mögé szorított újságírók fázósan húzták össze a dzsekijüket, a fotósok morcosan törölgették a lencséjükről a vízcseppeket, miközben ide-oda manővereztek a talpalatnyi zsúfolt zónában.

A sátor többi részén a FINA, a kormány és az önkormányzatok tagjai mellett a magyar vízisportélet színe-java is ott volt Kemény Dénestől Egerszegi Krisztináig.

Beugróként szervezi Budapest a vébét

A jelenlegi Dagály fürdő területén 2017. március 31-re felépítendő, 18 ezer férőhelyes Dagály Uszodaközpont a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszíne lesz. Magyarország eredetileg a 2021-es vb rendezési jogát nyerte el, de miután kiderült, hogy Guadalajara visszalép a 2017-es esemény megrendezésétől, idén márciusban eldőlt: a mexikói város helyett Budapest lesz a beugró. Orbán Viktor és Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke április 16-án írta alá erről a megállapodást. A vb programjában az úszás mellett műugrás, műúszás, vízilabda és nyíltvízi úszás szerepel, utóbbi versenyeit Balatonfüreden tartják majd.

Siker, siker, siker

Nem tudta kivonni magát a beszéd hatása alól Tóth József, a leendő uszodának otthont adó XIII. kerület polgármestere. Erre utal, hogy percenként többször is használta a siker szót. Szerinte az egész projekt sikerre van ítélve, mert a régi római időkben Transzaquincum erődítménye állt a helyén.

Az is bizakodásra adhat okot, hogy ez a kerület adja a legtöbb olimpiai érmest (mi nem teljesen értjük az összefüggést), hogy a kerületet kelet-nyugati "ökofolyam" öleli a Rákos-patak miatt, és hogy a kerületnél képesek keményen, de harmonikusan együttműködni a kormánnyal.

Tarlós szerint ötmilliárd ember nézi majd a magyar vb-t Fotó: Szabó Gábor - Origo

5 milliárd néző

Budapest "egy színekben focizik a kormánnyal", így könnyen együttműködhetnek a vizes vébé kapcsán - kaptuk meg a sportképzavart Tarlós Istvántól. Tarlós szerint 5 milliárd ember fogja nézni a magyarországi világbajnokságot, szóval túlzás nélkül rajtunk lesz a világ szeme. Budapest addigra készen áll majd, a rendezésben pedig nem lesz hiba. Ebben teljesen biztos a főpolgármester. A lényeg, hogy emelkedjünk felül az ideológiákon, és fogjunk össze.

Kész van már?

Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke biztosított mindenkit, naponta hívja majd a kormányhivatalt, hogy "mikor lesz már kész", a FINA elnöke, Julio Maglione pedig úgy véli, ez lesz minden idők legjobb vizes vébéje.

A ceremónia közben láttunk egy kisfilmet, amint az uszoda virtuális makettje körül forgott a kamera ókori hőseposzokhoz illő zenére. A virtuális épület mellett a virtuális kis magyar zászlót kitartóan fújta a virtuális szél. Az alapkövet egy időkapszula társaságában rendben elhelyezték. Kósa Lajos, a szervezőbizottság elnöke eljött ugyan, de nem mondott beszédet.

Óra indul. 800 nap van hátra a vizes vb-ig.