Szép csendben százak kerülnek az utcára

bedőlt hitel, ingatlan árverés, eladó ház, kilakoltatás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Márciusban véget ért a kilakoltatási moratórium, azóta adósságai miatt száznál is több budapesti család kerülhetett az utcára önkormányzati ingatlanokból – tudta meg az Origo. A kerületek többsége hallgat a számokról, a hátrahagyott tartozásokat viszont ők görgetik tovább.
Vágólapra másolva!

Egyelőre megmenekül a kilakoltatástól az újpesti ápolónő, akit rokkantsága miatt rúgtak ki a Honvédkórháztól.

Egy év haladék

Az önkormányzati bérlakásban élő nő kálváriájáról az Origo számolt be először. Akkor úgy tűnt, Fodor Krisztinának heteken belül el kell hagynia újpesti otthonát kiskorú lányaival együtt, mivel jelentős bérhátralékot halmozott fel.

Fodor Krisztina, idősebb lányával. Egy év haladékot kaptak a kilakoltatásig Fotó: Bielik István - Origo

Az ápolónőnek ezt jövedelem híján azóta sem sikerült törlesztenie, de úgy tudjuk, a kerületi bíróság megkegyelmezett neki: családi helyzetére, betegségére tekintettel felfüggesztették a kilakoltatást.

Innen nincs hova

Egy újabb évig nem kell a hajléktalanságtól félnünk. Százezreket költöttem a lakás felújítására, amikor még volt fizetésem, az otthonomnak érzem. Ma már csak egy-egy számlát tudok befizetni,

mondta a gyerekeit egyedül nevelő asszony.

Utca vagy a túlvilág

Krisztina szerencsésnek mondható, sokan hátrányos helyzetűként is az utcára kerülnek. Így járt az a kőbányai család is, ahol egy huszonéves nő nevelte elhunyt testvére árván maradt, depressziós gyerekeit.

Petróhai Melindáékat tavaly novemberben tették ki az önkormányzati ingatlanból, két héttel a téli kilakoltatási moratórium kezdete előtt.

Hiába álltak A Város Mindenkié aktivistái Petróhai Melinda háza elé, nem tudták megakadályozni, hogy a testvére gyerekeivel együtt utcára kerüljön Forrás: A Város Mindenkié

Az utcára került volna egy kecskeméti rokkantnyugdíjas is, az amputált lábú férfi azonban nem várta meg, amíg kipenderítik:

egy fűtéscsőre kötötte fel magát

így talált rá a lakás ajtaját felfeszítő végrehajtó.

Beindult a gép

Március elején újraindult a kilakoltatási gépezet. Az Origo utánajárt, hány budapesti család veszíthette el azóta az otthonát.

Március végén újra megkezdődtek a kilakoltatások Forrás: MTI/Varga György

Megkérdeztük a 23 kerületet és a Főpolgármesteri Hivatalt, érdeklődtünk a tervezett és végrehajtott kilakoltatások számáról és arról, hogy mekkora adósságot halmoztak fel a nem fizető bérlők a kerületben.

Beszédes hallgatás

Sokan kínosnak érezhették a témát, de így is meglepő, hogy

a fővárosi kerületek közül csak kilenc válaszolt,

főként azok, akiknél nem volt kilakoltatás, vagy csak minimális számban.

Mondták is, meg nem is

Előfordultak ugyanakkor egyéni megoldások: Belváros-Lipótváros sajtóreferense hangsúlyozta, csak a legvégső esetben költöztetik ki a bérlőket, de tényleges adatokat nem közölt, ismételt kérésünkre sem.

A Józsefvárosban közérdekű adatnak számít az önkormányzati kilakoltatások száma Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Józsefváros közérdekű adatigénylésnek minősítette a kérdéssort. Mikor ebben a formában is elküldtük levelünket, megtudhattuk, hogy a VIII. kerületben a móratórium vége óta 57 kilakoltatási időpontot tűztek ki, és eddig

30 családot ki is költöztettek otthonából

a többi végrehajtást június végéig tervezik Józsefvárosban.

Kívül tágasabb

Az Origóhoz beérkezett válaszok és saját információink szerint a kerületi és fővárosi tulajdonú lakásokból március vége óta:

  • 75 családot vagy egyedi bérlőt lakoltattak ki.
  • Legalább 77 esetben elkerülhetetlen a végrehajtás.
  • 56 bérlőnél felfüggesztették vagy halasztották a kilakoltatást.

A kapott adatok csak a töredékét teszik ki a teljes képnek, de ezek alapján sejthető: másfél hónap alatt

100-nál is több fővárosi család az utcára kerülhetett

a felhalmozott adósságok miatt.

Útilaput kapnak

A bérkező adatok szerint a listát eddig Józsefváros vezeti, a második helyen a kőbányai önkormányzat áll: 26 családtól váltak meg március elseje óta. Ők sem válaszoltak nekünk, de április végén maguk számoltak be a kerületi helyzetről.

Április végéig már 26 bérlőt költöztetett ki a kőbányai önkormányzat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Utánuk, 10 kilakoltatott családdal, Angyalföld következik. Bár

a XIII. kerületben évente 50-60 adóst költöztetnek ki

ez az önkormányzati bérlők alig 1 százalékát érinti – az angyalföldi önkormányzat pedig 320 milliós lakhatási támogatást és segélyt biztosít a rászoruló lakóknak.

A főváros 4 családot költöztetett ki, Ferencvárosban pedig a moratórium lejárta óta két lakást foglaltak vissza – 9 bérlőjük már tudja, meddig kell elköltöznie. Jobb a helyzet Zuglóban, Csepelen és Buda I., II. kerületében, ahol idén még egyetlen kilakoltatás sem történt.

Fel sem fogják

„Havonta három-négy család keres meg minket azzal, hogy utcára kerülhetnek az elmaradt bérleti vagy közüzemi díjak miatt" – mondta az Origónak a Város Mindenkié utcajogásza.

Melinda, még a kilakoltatás előtt. Az utolsó pillanatban már nem lehet rendezni az adósságot Forrás: A Város Mindenkié

Kispál Sándor szerint alapvető problémát jelent a párbeszéd hiánya: a hivatal részéről nincs igazi visszajelzés,

a bérlő pedig sokszor nem is érti, mekkora árat kell fizetni ezért a látszólagos nyugalomért.

Az önkormányzat az írásos felszólítás után három hónap múlva bírósághoz fordul, a testület döntésére viszont még évekig várni kell.

Csendben növekszik

Ezalatt a kezdeti pár tízezer forintos adósság milliósra duzzad, a bírósági határozat után pedig nincs visszaút, a bérlő csak haladékot kérhet.

Egy elmaradt számlát még be lehet fizetni, százat már nem – mondta az utcajogász.

Százmilliókat nyelnek le

A lassú bürokratikus folyamatnak az önkormányzatok is kárát látják, hiszen a felgyűlt adósságok túlnyomó részét soha nem hajthatják be. El kell könyvelniük a bérletidíj-hátralékot, a lakó után maradt távhődíjat, sőt, a végrehajtási eljárást is.

A zuglói polgármesteri hivatal. Tavaly 190 milliós adósság hárult rájuk a nem fizető bérlők után Forrás: Origo

Zugló 190 milliós bérleti díjtól esett el tavaly – nem véletlen, hogy idén már gyorsítanák, 2 hónapi elmaradás után is elindítanák a kerületi adósságkezelést.

Kispestnek 140 milliós adósságot kellett lenyelnie a nem fizető lakók után, 2013 és 2014 között pedig az önkormányzatra maradt 48 milliós közműtartozásuk is. Kőbányára az elmúlt öt évben

több mint egymilliárd forintos tartozást hagytak

korábbi bérlői.

Csak tűzoltás

A bíróságok malmai eközben lassan, de folyamatosan őrölnek: a KSH 2013-as adatai szerint Budapesten 444 családot lakoltattak ki önkormányzati bérlakásokból, adósságaik miatt – a tavalyi évről szóló kimutatás jelenleg is készül.

Kilakoltatás Siófokon. A civil szervezetek többnyire csak a végrehajtás ideiglenes felfüggesztésében segíthetnek Forrás: MTI/Varga György

A civil szervezetek – mint A Város Mindenkié vagy a Nem Adom a Házam Mozgalom – jogi segítségnyújtással, élőlánccal olykor megakadályozhatják a kiköltöztetést, de ez csak tűzoltás a következő moratórium elrendeléséig.

Tehetnek ellene

A bérlők ugyanakkor maguk is tehetnek helyzetük rendezéséért, az aktív adóshoz az önkormányzatok is rugalmasabban viszonyulnak. Ferencváros és a II. kerület kérdésünkre jelezte, hogy

bérlőjük kisebb cserelakásba költözhet

ha nem tudja fenntartani otthonát, és részletfizetést kérhet az adósság apránkénti törlesztéséhez. Csepel adósságkezelő modellel segít a rászorulókon, Angyalföld önkormányzata pedig 33 kilakoltatást halasztott el idén, mert reális esélyt látott a helyi adósságok rendezésére. Ehhez azonban a bérlők együttműködésére is szükség van.


Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!