Nyomoznak a Jobbik pénzügyei miatt

Vona Gábor Jobbik Választás Vona Gábor Választás Vona Gábor - jobbik sajtótájékoztató
Vona Gábor - jobbik sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Sorozatosan megsérthette a Jobbik a számviteli törvényt, ezért egy állampolgári bejelentés alapján az ügyészség nyomozást rendelt el, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytat le. 
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendelt el a X. és XVII. kerületi ügyészség a Jobbik gazdálkodásával összefüggésben a számivetel rendjének megsértése miatt, az eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytatja.

Sorozatban marasztalják el

A Jobbik Magyarországért Mozgalmat negyedik éve sorozatban marasztalja el az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amiért a párt gazdasági beszámolói nem mutattak megbízható és valós képet gazdálkodásáról - írta az ügyészségnek küldött bejelentésében a feljelentéseiről ismertté vált Tényi István, akinek jelzése alapján az ügyészség április végén elrendelte a nyomozást.

Az ügyészség nyomozást elrendelő határozata a Jobbik gazdálkodása ügyében Forrás: Origo

A Jobbik gazdálkodásáról szóló 2011-2012. évi beszámolók ellenőrzése során az ÁSZ 8,8 millió forintnyi kiadást talált, melynek valódiságát a szervezet nem tudta számlával alátámasztani - emlékeztetett Tényi, megjegyezve: ez ugyan jelentős javulás a 2010-ben feltárt 17,4 millió forintnyi számla nélküli kiadáshoz képest, de még mindig nagyobb, mint a többi parlamenti pártnál együttvéve.

Korábban is volt gondjuk

A párt már parlamentbe jutása előtt is többször kapott figyelmeztetést költségvetési fegyelemezetlensége miatt. A Jobbik 2003-as megalakulása után, törvényi kötelezettségei ellenére, öt évig nem tett közzé a párt mérleget, mulasztását pedig csak azt követően pótolta, hogy a Legfőbb Ügyészség vizsgálatot indított az ügyben.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A párt ráadásul az elmúlt két évben sem nevesítette minden esetben a pártot nagy összeggel támogató adományozóit, és azt sem közölte az előírásoknak megfelelően, támogatói milyen összeggel járultak hozzá a párt működéséhez. Az ÁSZ korábban is elmarasztalta a Jobbikot, mert a párttörvény tiltása ellenére névtelen adományokat fogadott el.

Az EU-val is meggyűlt a baja

Az Origo derítette ki, hogy a Jobbiknak nem csak a magyar hatóságokkal, de az Európai Unió csalás elleni hivatalával is meggyűlt a baja. Az OLAF vizsgálatot indított a kémkedéssel is vádolt Kovács Béla jobbikos képviselő és egykori párttársa, Szegedi Csanád ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy fantomalkalmazottakat vettek fel.

Kovács Béla a Jobbik európai parlamenti képviselője nem tudott a vizsgálatról Fotó: Origo

Akkor az Origónak Kovács Béla azt mondta, nem tud semmilyen vizsgálatról, viszont Szegedi Csanád elismerte: az OLAF közölte, hogy vizsgálat folyik vele szemben. A vádakat azonban ő is légből kapottnak nevezte. Megkerestük az OLAF-ot is, de tőlük csak azt a választ kaptuk, hogy adatvédelmi okokból nincs módjuk információkat közölni "esetlegesen folyamatban lévő vizsgálatokról."