Riadó: itt a vihar!

Szupercella, Kőszeg, Vihar
Raduly László
Vágólapra másolva!
A vihar miatt több megye számos járására, köztük a fővárosra is másodfokú riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat. Az érintett területeken már a következő órákban heves zivatarokra, felhőszakadásra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Olvasónk Kőszeg mellet fotózta le a fenyegető szupercellát este hét óra körül, íme:

Olvasónk fotója a viharról, Kőszeg közelében Forrás: Raduly László

A képért cserébe 10.000 Ft-os ClickShop vásárlási utalvánnyal ajándékozzuk meg az Origo olvasóját.

Felthetőleg ezek a fellegek érték el Budapestet is, ahol fél nyolckor már dörgött, villámlott, több helyen eleredt az eső.

Leszakadt az ég

Olvasónk Csillaghegyen készült fotóján még nem volt ennyire borús a helyzet, de már látható, hogy gyülekeztek a fellegek napnyugtakor.

Vihar előtti csend Csillaghegyen Forrás: Origo

A Ferencváros - Videoton kupameccsen is gyülekeznek a fekete felhők, a helyszínen lévő tudósítónk szerint a szünetben még nem eredt el az eső a Groupama Aréna felett.

Sötét felhők gyülekeznek a stadion felett. Forrás: Kakas Péter, Origo

A meccsről szóló élő közvetítésünk összefoglalóját itt tudja elolvasni. A második félidő elején szakadni kezdett az eső az Üllői úton, ezzel egyidejűleg felgyorsult a mérkőzés irama is. Az eredményt nem akarjuk lelőni, de annyit azért elárulhatunk: a gólok is záporoztak a mérkőzésen.

Érdemes megnézni az OMSZ villámtérképét is, hogy lássuk, mekkora viharral van dolgunk. Fél óra alatt legalább 1347 villám cikázott át Magyarország felett.

Este nyolc körül készült az OMSZ villámtérképe. 1347 villámot regisztráltak Forrás: OMSZ

A szerkesztőség ablakán kinézve körülbelül 2-3 másodpercenként láttunk villámokat Budapest felett.

Például ilyeneket:

Villámlás Budapest felett, jobbra a Parlament Forrás: MTI/Kovács Tamás

Durva szél és eső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten is olyan heves zivatarok várhatók, amelyeket akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél, nagy méretű jégdarabok kísérhetnek, s rövid idő alatt akár 50 milliméternyi eső is eshet.

Ez még egy május eleji viharfelhő Forrás: MTI/Varga György

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas megyében a várható heves zivatar és a felhőszakadás miatt jelenleg elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Jégeső és zivatarok

A Dunántúlon és az Alföldön egyaránt várható zivatarok kialakulása, amelyek délnyugat felől észak, északkelet felé helyeződnek át. A zivatarokat rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék, jégeső és viharos széllökések kísérik. Késő este és az éjszaka első felében a középső és az északkeleti országrészben lehetnek még hevesebb zivatarok.

Zivatarok tépázták meg hazánkat Forrás: Raduly Laszlo

Csütörtökön az ország keleti harmadán alakulhatnak ki a heves zivatarok, amelyet viharos szél, nagy méretű jég és rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék kísérhet.

Az Időkép radartérképén is tudja követni a vihar útvonalát. Az este 9-es adatok szerint a vihar java még hátra van.

Küldjön Ön is fotót vagy videót a szerkesztőségünkbe! Ha a felvételt felhasználjuk, akkor megajándékozzuk! További részleteket itt olvashat!