Zuglóba terelik a hajléktalanokat

aluljáró hajléktalan KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY SZEMÉLY Budapest, 2013. december 4.
Hajléktalanok a budapesti Rákóczi híd alatti aluljáróban 2013. december 4-én.
MTI Fotó: Kallos Bea
Budapest, 2013. december 4. Hajléktalanok a budapesti Rákóczi híd alatti aluljáróban 2013. december 4-én. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
A fővárosi hajléktalanrendeletet is módosíthatja jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, a tervezett módosítás szerint a XIV. kerületben nem lesz olyan terület, ahol tilos az életvitelszerű közterületi tartózkodás.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés 2013. november 14-én fogadta el azt a rendeletet, amelyben kijelölték azokat a területeket, ahol szabálysértésnek minősül az életvitelszerű közterületi tartózkodás. Ennek a rendeletnek az első pontjában a főváros, a másodikban a kerületi területeket jelölték ki.

Döntött a Kúria

Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére a Kúria a 2015. január 20-án közzétett határozatával vizsgálta meg a rendelet második mellékletét, amelyben törvénysértőnek találta és 2015. május 31-el megsemmisítette a következő tíz kerületre vonatkozó közterület-kijelöléseket: II., IV., IX., X., XIII., XIV., XVI., XVII., XXI., XXII. A Kúria döntésének lényege, hogy a szabályozásból minden kijelölt közterület esetén egyértelműen ki kell derülnie, miért is sérül a közérdek. A kizárttá tett közterület lehatárolásának mindig egyértelműnek kell lennie - olvasható az előterjesztéshez mellékelt előzetes hatásvizsgálatban.

Hajléktalanok a budapesti Rákóczi híd alatti aluljáróban Forrás: MTI/Kallos Bea

Tarlós levelet írt a kerületeknek

A Kúria döntése alapján a főpolgármester levélben kereste meg a megsemmisítéssel érintett minden kerület polgármesterét, azt kérve, vizsgálják felül a korábbi igényeiket és tegyék meg új javaslatukat, hogy a Fővárosi Közgyűlés a Kúria döntésének megfelelően módosíthassa a rendeletet. Erre válaszul az érintett tíz kerület összességében kevesebb olyan területet adott meg, ahol azt kérik, minősítsék jogellenesnek az életvitelszerű közterületi tartózkodást.

Zugló felszabadul

A hajléktalan embereknek így több olyan terület áll majd a rendelkezésükre, ahol életvitelszerűen tartózkodhatnak. A legjelentősebb változás a XIV. kerületben következik be, ahol korábban az összes kerületi tulajdonú közterületen tilos volt az életvitelszerű tartózkodás, míg a mostani módosítás már egyetlen XIV. kerületi területet sem jelöl ki ilyen célra.