A város, ahol mindig megégnek a pártok

Veresegyház önkormányzati választás után a 3-as körzetben
Veresegyház önkormányzati választás után a 3-as körzetben
Vágólapra másolva!
Nincs rés a veresegyházi civil pajzson, hiába próbált öt párt is új mandátumhoz jutni a településen. A Fidesz a vasárnapi időközi választáson a saját lábában botlott el, a Munkáspártot képviselő idős cipész pedig örül, hogy végül nem őt választották. A városban jártunk, ahol a polgármester megállította az időt.
Vágólapra másolva!

Csúnyán elbukták a pártok a veresegyházi időközi választást, amit egy önkormányzati képviselő, Harcos György halála miatt kellett kiírni a város 3. választókerületében, a Széchenyi-dombon.

Esélyük sem volt

A politikai jelöltek még csak megszorongatni sem tudták a Varga Józsefnét, a Szolgálattal Veresegyházért Egyesület (SZOVE) emberét, aki Harcost váltotta pozíciójában, és összesen 137 szavazatot kapott a 355 érvényes voksból.

Mi a titok?

Ellátogattunk a városba, hogy kiderítsük,

mi a veresegyházi titok,

hogy mondhat itt csődöt már évtizedek óta a másutt sikeresen működő, lakosságot és családokat megosztó politikai ármány.

Veresegyházról szó szerint lepattannak a pártok Fotó: Bielik István - Origo

A szerdai piacozásra érkeztünk meg: a város főterén a délelőtti óra ellenére elképesztő volt a nyüzsgés és a kínálat: autóemelőt vagy dél-amerikai,

csontból faragott köpőcsövet

is jó áron vehettünk volna. Mikor az időközi választás került szóba, a piacozók csak legyintettek, láthatóan nem érdekelte őket a téma.

Egy rugóra jár

Az első benyomást csak megerősítették az alpolgármestertől hallottak: Kosik László az órásüzletében fogadott minket, beszélgetésünknek halk ketyegés és harangozás adott ritmust.

Diszkrét ketyegés kísérte Kosik József szavait Fotó: Bielik István - Origo

A többség a helyi képviseletben bízik, és nem a politikai ígéretekben: egyesületünk, a SZOVE 13 éve alakult, és fokozatosan a legnépszerűbb helyi erővé lett" – mesélte Kosik, beszámolójából viszont az is kiderült, hogy

ebben oroszlánrésze van a mögöttük álló Pásztor Bélának,

aki ötven éve irányítja a települést.

Pásztor Bélával nem tudtunk találkozni, de mintha mégis jelen lett volna Fotó: Polyák Attila - Origo

Pásztort nem tudtuk róla elérni – éppen egy kínai testvérvárost látogatott meg –, de szelleme távollétében is áthatotta Veresegyházát, ahol szinte minden fejlesztés a nevéhez köthető, például a Pharmavit településre csábítása is.

Imre bácsi sem érti

Elismerően beszélt róla Szőke Imre, a 73 éves cipész is, aki a Munkáspárt képviselőjeként indult a 3. választókerületben – mint mondta, évtizedek óta ismeri a polgármestert, aki már tanácselnökként sokat tett a településért, párttag pedig sosem volt.

Szőke Imre. Maga is megkönnyebbült kicsit, hogy nem őt választották Fotó: Bielik István - Origo

Imre bácsi egyébként maga se nagyon tudta, miért vállalta a Munkáspárt ajánlatát – igaz, azt is

tőlünk hallotta először, hogy csak egy szavazatot kapott.

Jöttek, intézték

"Jöttek hozzám a párttól, hogy hallottak rólam. Kérdezték, belegyezem-e, hogy a képviselőjük leszek,

Az idős cipész már szívesen átadná az üzletét, egyelőre nincs jelentkező Fotó: Bielik István - Origo

az ajánlószelvényeket, papírmunkát majd intézik ők" – mesélte a cipész, aki megmutatta nekünk a műhelyét is. Itt dolgozik a mai napig, de már szívesen átadná a stafétát egy fiatal tanoncnak.

Csak harag ne legyen

Szőke Imre csak azért mondott igent a Munkáspártnak, mert szerinte egyenesek, nincs korrupció és civakodás náluk. Utóbbit nagyon nem szereti.

én se haragudtam senkire" – mondta a cipész, aki kicsit örül is, hogy nem választották meg, nem szereti a bonyodalmakat.

Pártnak itt nem nő fű

Nem csak a Munkáspárt fürdött be a településen. A Fidesz már ott elvágta magát, hogy a jelöltjük

név és aláírás nélkül adta le az ajánlóívet

a Jobbik embere pedig 70 szavazatig jutott – ez a bronzéremhez volt elég, hiszen a második helyre egy független jelölt, Majer László került, 82 vokssal.

A Széchenyi-domb lakóit nem érdekelte különösebben az időközi választás Fotó: Bielik István - Origo

A Demokratikus Koalíció 7, a Magyar Liberális Párt 2 szavazatot szerzett, az MSZP színeiben pedig senki sem indult, ami pusmogásra adott okot a településen: sokan tudni vélik, hogy a szocialisták valójában a SZOVE-t támogatják.

Legyen bárhogy is, a rendszerváltás óta egy párt sem tudta bevenni Veresegyházát.

Alig szavaztak

"Azon lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire alacsony volt a részvétel, csak a kerületi választópolgárok 23 százaléka volt aktív, nem igazán érdekelte őket az időközi választás" – mondta az Origónak az időközi választás győztese.

Varga Józsefné a játszótéren, amit a lakóközösség együtt épített az utcájukban Fotó: Bielik István - Origo

Varga Józsefné ennek ellenére nagyon boldog, köszöni, hogy őt választották – szerinte ez is mutatja, hogy baráti a kapcsolata a helyi emberekkel.

Kicsit fél a képviselői mandátummal járó felelősségtől,

de 35 évig dolgozott a veresegyházi önkormányzatnál, átlátja a város helyzetét – a kerületében pedig a vízelvezetést és a járdákat bővítené.

Itt pedig város lesz

Az asszony nagy szeretettel beszélt Pásztor Béláról. „A polgármester úr megállás nélkül dolgozik Veresegyházért, mindenkit meghallgat, mindenütt ott van a településen" – mondta Varga Józsefné, elérzékenyülve idézve fel a kezdeteket. "A nyolcvanas években még lovas kocsival jártuk a határt. A polgármester egyszer megállt a Parlag-hegy tetején, lenézett a puszta földekre, és azt mondta:

Fent nem szeretik őket

Így is történt, az egykori álmos falucska ma már 18 ezres, virágzó településsé fejlődött, Pásztor nimbusza viszont azóta sem változott.

A fejlesztések folyamatosak, Veresegyház jövőre nappali gimnáziumot és új tornacsarnokokat szeretne, a helyi óvodát pedig termálvizes fűtéssel korszerűsítenék.

Nappali gimnázium épülhet jövőre a városban, valószínűleg önerőből Fotó: Bielik István - Origo

Kérdés, hogy erre kapnak-e támogatást, Kosik József alpolgármester szerint

ott fent nem nagyon szeretik őket.

A város 8,7 milliárdos adósságát ugyan átvette az állam, de a gimnázium építéséhez már hiába kértek segítséget – ezt majd saját erőből kell megoldaniuk. Mindez azonban nem keseríti el a helyieket, akik leginkább a közösség erejében bíznak.

"Mi építettük"

Az összefogás pedig nem üres frázis Veresegyházán. "Ezt a játszóteret mi építettük, az utca lakói szerelték-díszítették, és most délutánonként hatalmas rajcsúr van, játszanak az unokáink. De mi, vagyis a helyi művészek alkották meg a Széchenyi-domb szoborparkját, és még a szomszéd településekről is jöttek segíteni" – sorolta a példákat Varga Józsefné.

Nem kell a mankó

A Széchenyi-domb képivselője mosolyogva kísért ki minket a tisztán tartott utcára.

Civil összefogással készült el a Széchenyi domb aradi vértanúkat bemutató szoborparkja is Fotó: Bielik István - Origo

Történeteiből, a helyi lakókkal való beszélgetésekből egy statikus, mégis mozgásban lévő város képe rajzolódott ki: Veresegyházon megállt az idő, de ez csak jót tett neki – ennek köszönhető, hogy a település megáll a saját lábán, politikai mankók és pártok támogatása nélkül.