Maga is a vécében szokott enni?

Mekiben szoptatás McDonalds
Mekiben szoptatas
Vágólapra másolva!
Nyilvános szoptatást szerveztek a Nyugati téri McDonald'sba péntek délelőtt. Onnan két nappal korábban az étteremben dolgozó biztonsági őr kizavart egy hölgyet, aki meg akarta szoptatni a gyerekét.
Vágólapra másolva!

Ránézésre mintegy száz nő gyűlt össze a Nyugati pályaudvar csarnokában péntek délelőtt. Mindegyikőjükkel volt egy gyerek. A legkisebbek 1-2 hónaposak, a legnagyobbak másfél-két évesek lehettek. Azért gyűltek össze, hogy nyilvános szoptatással demonstráljanak a pályaudvar melletti McDonald’sban.

Száz kismama gyűlt össze a pályaudvarnál Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem elfogadott tevékenység

Szerdán az étterem biztonsági őre kizavart egy anyát, aki szoptatni akarta a gyerekét. A nő előtte engedélyt kért az étterem alkalmazottjától, aki engedélyt is adott. Az anya ezt közölte a biztonsági őrrel, aki elment, hogy megbeszélje a dolgot a cégvezetővel. Az őr azzal tért vissza, hogy a szoptatás „itt nem elfogadott tevékenység”.

Nem fogyott sok gyerekmenü Fotó: Polyák Attila - Origo

Negatív hullámok

Az eset nagy visszhangot keltett az interneten, péntek délelőttre nyilvános szoptatást szerveztek a Facebookon. Több mint ötszázan jelezték, hogy eljönnek, közülük pénteken nagyjából százan gyűltek össze a megbeszélt helyen.

Volt, aki szerint a társadalomból „komoly negatív hullám árad” a szoptatós anyák felé. Más szerint a fő gond inkább az, hogy kevés helyen biztosítanak nyugodt környezetet a szoptatásra.

Nehéz befolyásolni

Az egyik résztvevő mesélte, hogy az egyik bevásárlóközpontban megkérdezte a biztonsági őrt, hol etetheti meg a babáját. Az őr a női mosdóba vezette. A nő megkérdezte tőle, hogy „maga is a vécében szokott enni”? Az őr egy félmosollyal válaszolt, és otthagyta.

A résztvevők azt szeretnék elérni, hogy a társadalom jobban fogadja el őket, és hogy az intézmények fogják fel a dolog fontosságát. Ez utóbbi feladat tűnik megvalósíthatóbbnak - mondta az egyik demonstráló. Ha elég figyelemfelhívó esemény történik, akkor a cégek a fejükhöz kapnak. Az emberek hozzáállását nehezebb befolyásolni.

A McDonald’s belső vizsgálatot indít, hogy megtalálja a felelősöket Fotó: Polyák Attila - Origo

Nevetséges hippik vagytok

Az esemény Facebook-oldalára sokan írtak kirívó bunkóságokat. „Nevetséges hippik vagytok” – írta egy nő. Vannak jobb helyek szoptatni, mint a McDonald’s, vélte egy férfi.

Volt olyan, akiből a kisgyerekes anyukákkal szembeni általános ellenszenv jött ki: „Sokszor tapasztalom, hogy az anyuka tolja a 2X2 méteres babakocsit egy közértben vagy egy pláza üzletében, és ha nem ugrasz félre, akkor még ő van megsértődve. Már ez is előjog.” Volt, aki konzultációt szervezett a témáról. "Én beszélgettem a gyerkőcös apuka kollégákkal, és arra a közös álláspontra jutottunk, hogy a szoptatás nem nyilvános helyre való."

Akadt, aki szerint úgy kell annak, aki gyorsétterembe jár. De olyan is volt, akinek a témához egyáltalán nem kapcsolódó problémája bukkant a felszínre.

„Elmegy tőle az étvágyam, ahogy tolják be a nagy, zsíros fejükbe a sajtburgereket. Émelyítő, ahogy lóg a belük, a tokájuk.”

Provokatív szoptatás

"A világ legtermészetesebb dolga a tüsszentés is, de ha az étteremben, ahol eszem, velem szemben állandóan tüsszög valaki, perceken belül távozom. Amíg 10 emberből 1-et is zavar, tekintettel kell lenni arra az 1 emberre. Ellenben itt majdnem 50-50% a megoszlás! Az emberek közel felét zavarja. Pont. Tessék nem étteremben intézni, mások orra előtt" - írja egy filmszereplő nevével visszaélő facebookozó.

"Full gázok vagytok egytől egyig! Szánalmas, hogy pont egy Mekit találtok meghitt helynek szoptatásra, miközben a környék tele van számtalan erre alkalmasabb hellyel.

Ez ösztönös! De ti csak provokáltok!"

Kivizsgálják

A McDonald’s nem gördített akadályt a nyilvános szoptatás elé. „Ez egy család- és gyermekbarát vállalat, bármelyik anya megszoptathatja a gyermekét bármelyik éttermünkben” - mondta a helyszínen a cég sajtósa. A McDonald’s belső vizsgálatot indít, hogy megtalálja a felelősöket.

Megkérdeztük, igaz-e, amit a biztonsági őr állít: valóban megkérdezte az üzletvezetőt arról, szabad-e szoptatni az étteremben, és az üzletvezető valóban jóváhagyta a hölgy kitessékelését? Ezt fogja megállapítani a vizsgálat - tudtuk meg.

A biztonsági őrt alkalmazó vállalattal még nem sikerült kapcsolatba lépnünk, a pénteken szolgálatban levő őr pedig nem kívánt nyilatkozni.

Hamburger a mamáknak, anyatej a babáknak Fotó: Polyák Attila - Origo

Rendben lezajlott

A hölgyek a megbeszélt időben, 11 órakor vonultak át az étterembe, ahol helyet foglaltak, és a fényképészek kereszttüzében megetették a gyerekeiket. Mindenki mosolygott, mindenki vidám volt, még a gyerekek sem nagyon sírtak. A tervet végrehajtották, és ha csak a demonstrálók fele kért magának egy hamburgert, akkor a McDonald’s is elégedett lehet.