Elitcserén dolgozik Habony Árpád bajtársa

Habony Árpád
Habony Árpád
Vágólapra másolva!
Régóta ismeri Habony Árpádot, bajtársának is nevezi, de nem tudja, miből van a tanácsadónak több tízmillió forintja, amiből cégeket alapít. Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnökhelyettese állítása szerint elitcserén és a centrális erőtér építésén dolgozik.
Vágólapra másolva!

Árpád ugyanannak az ügynek elkötelezett harcosa, amelynek én is - mondta a titokzatos miniszterelnöki tanácsadó Habony Árpádról a Századvég-csoport egyik befolyásos vezetője, Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Régóta bajtársak

Bajtársának nevezte Habony Árpádot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnökhelyettese, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. többségi tulajdonosa is. A Mandinernek adott interjújában arról is beszélt, bár nem tudja, honnan van Habonynak több tízmillió forintja különféle cégek alapítására itthon és külföldön, biztos benne, hogy törvényesen szerezte.

Habony Árpád a Századvég Alapítvány konferenciáján 2013-ban - régóta bajtársak Szalay-Bobrovniczkyval Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Reméli, hogy a Századvég nem veszíti el vezető elemzőjét, Lánczi Tamást azért, mert vezérigazgatói posztot vállalt Habony és a Fidesznek már régóta dolgozó Arthur J. Finkelstein kampányguru közös londoni cégében, a Danube Business Consulting Ltd.-ben.

Elitcsere zajlik

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról is beszélt az interjúban, hogy ő maga az elmúlt 10-15 évben a centrális erőtér kiépítésén dolgozik: a Heti Válasznál, a Századvégnél csakúgy mint egyéb szervezetekben. A jobbközép intézményrendszer kiépítésében vesz részt, cselekvője annak az elitcserének, amely folyamatban van - mondta magáról.

A centrális erőtér kiépítésén dolgozik és az elitcserén - utóbbi harcban a régi elit vesztésre áll az újjal szemben

Úgy fogalmazott, az elmúlt 20 évben volt egy posztkommunista elit, amely a nemzetközi liberális értékrenddel és politikával kötött laza szövetséget és kialakított egy intézmény- és befolyásrendszert. A jelenlegi elit nem kiszorítani akarja ezt, de hegemóniáját csökkentené, és Szalay-Bobrovniczky szerint ebben a harcban "a régi elit vesztésre áll az újjal szemben".

Diszkrét szakma

A politikacsinálás művészete rendkívül diszkrét iparág. Miniszterelnök úr is szokta mondani, hogy ha virslit árulsz, ne beszélj arról, hogy készül a virsli - válaszolta Szalay-Bobrovniczky arra a kérdésre, vajon a Századvég és Habony, esetleg együtt állnak a halálbüntetés felemlegetése vagy a bevándorlós konzultáció mögött ötletgazdaként.

Orbán Viktor megmondta: jobb nem beszélni arról, hogyan készül a virsli - a politikacsinálás is ilyesmi Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt fenntartotta, hogy a Századvégnek semmilyen hivatalos kapcsolata nincs Habonnyal, arra pedig, hogy Finkelstein milyen kapcsolatban van a Századvéggel illetve Orbán Viktorral, azt válaszolta: nem titok, hogy a magyarországi politikai és kormányzati elit, valamint Finkelstein úr és társai között tudástranszfer zajlik. Ebben mi - és személyesen én is - közvetítők vagyunk - tette hozzá.