Áder Tarlósnál járt

2015.05.25. 11:35

Tarlós István főpolgármester csatlakozott Áder János köztársasági elnöknek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés elleni felhívásához.

Budapest főpolgármestere ezt azután közölte újságírókkal, hogy az államfővel hétfő délelőtt megbeszélését folytatott hivatalában. 

Tarlós István hivatalában fogadja Áder János köztársasági elnököt pünkösdhétfőnForrás: MTI/Bruzák Noémi

Erőteljesen támogatja

Tarlós István kijelentette: a kezdeményezésben a köztársasági elnököt "természetesen erőteljesen" támogatja, hiszen - mint mondta - a környezeti ártalmak kérdése, a minket követő generáció egyik, ha nem a legfontosabb problémájává kezd előlépni.

A 24. órában az emberiség

Ha a párizsi klímakonferencia nem tud hatékony lépéseket tenni, akkor nem tudni, hogy mi történik a jövőben - jegyezte meg Tarlós István. Tarlós István azt mondta, valóban a 24. órában van az emberiség, a természetet nem használja, hanem kihasználja. Szerinte az államfő kezdeményezéséhez a Fővárosi Közgyűlés egésze csatlakozik majd.

Elbeszélgettek a klímaváltozásrólForrás: MTI/Bruzák Noémi

Háborúkat hozhat

Tarlós István a környezetszennyezés kapcsán beszélt arról, hogy akár háborúkat, akár modern kori népvándorlást is elindíthatnak a levegő-, a víz- és a talajszennyezéssel kapcsolatos problémák.
A Föld vízkészletének csupán két százaléka édesvíz, az erdőket irtják, a szén-dioxid-kibocsátás még mindig magas - mondta a főpolgármester, aki a globális felmelegedés kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy hihetetlen veszélyeket rejt az magában, hogy néhány fok hőmérsékletemelkedéssel metán szabadulhat fel Szibéria fagyott talajából.

A szén-dioxid-kibocsátás a főpolgármester szerint még mindig magas Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Egymilliárdan a bolygóért

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy Al Gore volt amerikai alelnök világméretű klímavédelmi akciót indított, és ehhez csatlakozott Áder János. Új honlapot indítottak, www.elobolygonk.hu címen, ahol lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy egymilliárd támogatót szerezzen a párizsi klímacsúcs előtt.

Áder János a napokban az OzoneNetwork tévé Egyenlítő című műsorában beszélt arról, hogy itthon a klímaváltozás számlájára írható árvízvédelemben komoly előrelépések történtek. A köztársasági elnök a tiszai folyószabályozásról és a Klímavédelem Most programról is kifejtette nézeteit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK