Szombat éjjel is dolgozni fognak a képviselőink

Vágólapra másolva!
Nem lesz könnyű hete a honatyáknak, hiszen az Országgyűlés a pünkösdöt követő öt napban is folytatja munkáját. A képviselők így szombaton, egészen késő estig a jövő évi költségvetést, és az azt megalapozó törvénymódosításokat, valamint adóváltoztatásokat tárgyalják.
Vágólapra másolva!

Kövér László házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés kedden 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az első napon megszokott kétórás interpellációs időszak következik.

Az MSZP-s Gúr Nándor a munkanélküliségről, a jobbikos Volner János az államadósságról, az LMP-s Szél Bernadett pedig arra vár választ Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, hogy

a kabinet mit üzen a kivándorló magyaroknak.

Varga Mihályt kérdezik az ellenzéki képviselők Fotó: Bielik István - Origo

A tervek szerint szerdán reggel módosíthatják az idei költségvetést.

Varga Mihály javaslata a költségvetési hiányt 15 milliárd forinttal emeli. A módosítással fedezik Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalását, kísérletet tesznek a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására is, az állam ugyanis átvállalja a BKV korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságát.

Vita a költségvetésről

A szavazásokat követően kezdődhet meg a 2016-os költségvetés általános vitája, amire összesen 30 órás időkeret áll rendelkezésre. A vita 40 perces kormányzati nyitóbeszéddel kezdődik, amit az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökeinek félórás felszólalásai követnek. Az időkeretbe tartozó képviselői felszólalások a frakciók szintén 30-30 perces vezérszónoki beszédeivel kezdődnek.

A napirendi javaslat alapján a büdzsé értékelésére a kormány- és ellenzéki oldalnak 15-15 órája van. Szerdán 6 órás, csütörtökön 14 órás, pénteken pedig 10 órás vitára lehet számítani.

A jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítások, valamint

az adóváltoztatási javaslatok tárgyalása szombaton történhet,

a két előterjesztést 5-5 órás időkeretben tárgyalhatja a parlament.

Az Országgyűlés munkáját az Origón percről percre követheti, a P+ Televízió pedig végig élőben közvetíti.