Kínos gyerekügyet vizsgáltak Pannonhalmán

2015.05.25. 22:48

Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban. Az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet. 

A Pannonhalmi Főapátság közleményében azt írta, hogy kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt állította fel a vizsgálóbizottságot Várszegi Asztrik főapát, amikor értesült az esetekről. Minden érintettnél személyesen járt el, és minden szükséges támogatást megadott.

Részleteket nem árultak el

Az MTI kérdésére Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Főapáti Hivatalának média-kapcsolattartója a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire való tekintettel 

nem mondta el, hogy ebben az ügyben pontosan mit jelent a kiskorú veszélyeztetése, 

hány akkori gyermek érintett benne, és mit derített ki a vizsgálóbizottság. 

Nem árulták el, hogy az ebben az ügyben pontosan mit jelent a kiskorú veszélyeztetése (képünk illusztráció)Forrás: AFP/Roos Koole

Úgy fogalmazott, hogy 

 „körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”. 

Papp Áron hozzátette azt is, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mert egyik érintett sem tett büntetőfeljelentést. A közlemény szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját, és a "visszaéléseket feldolgozza". 

A megelőzés a cél

A feltárás mellett a vizsgálatnak a jóvátétel és a megelőzés is a célja. A dokumentum szerint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK