Elismerték az illetlen érintéseket Pannonhalmán

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát
Vágólapra másolva!
A diákokat pszichés és fizikai bántalmazás egyaránt érte – mondta el a Nők Lapjának Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a több mint tíz éve történt eseményekről. Rendőrségi ügy lett a 10 évvel ezelőtt történtekből, a Győri Rendőrkapitányság feljelentés-kiegészítést rendelt el.
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo is beszámolt, egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban. Az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet.

Feljelentés-kiegészítés

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Győri Rendőrkapitányság a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tíz éve történt cselekménysorozat ügyében, miután a sajtóból tudomást szereztek arról, hogy a főapátság belső vizsgálatot rendelt el kiskorú veszélyeztetése miatt. A vizsgálat célja a körülmények kivizsgálása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, tájékoztatják a főapátságot arról, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, emellett tájékoztatást kérnek a főapátságtól az akkori eseményekről.

Sokan nem beszélnek

Várszegi Asztrik főapát az esettel kapcsolatban a Nők Lapjának többek között azt mondta, már tavaly ősszel tudtak a Pannonhalmi Főapátságnál az évtizedekkel ezelőtt történt gyerekbántalmazási ügyekről.

Várszegi Asztrik a vizsgálat eredményeivel Rómához fordult, ott is megvizsgálták az ügyet, majd arra kérték az apátságot, hogy egyházi bíróság előtt folytassák le az egyházjogi eljárást – ez jelenleg is zajlik.

A főapát szerint az áldozatok közül sokan nem árulták el, mi történt velük – sokan most sem mondják el –, más azt gondolta, hogy az ilyesmi a kollégiumi élet velejárója, nem kell komolyan venni.

Több mint tíz éves történet került napvilágra Pannonhalmáról Forrás: www.pannonhalma.hu

Kettős bántalmazás

A diákokat a főapát beszámolója alapján pszichés és fizikai bántalmazás egyaránt érte. „Az egyik a pszichés bántalmazás, ez a rendtársunk rendkívül szoros lelki kapcsolatra törekedett a diákjaival. Azt akarta, hogy érzelmi kapcsolatba kerüljenek egymással, vonódjanak be egymás életébe, feltétel nélkül fogadják el őt, mert csak így tudnak előrehaladni.”

Várszegi Asztrik szerint a bántalmazás másik formája a diákok testi intimitásának a megsértését, egészen pontosan illetlen érintéseket jelentett, ami első hallásra nem tűnik olyan borzasztónak, hiszen a közvélemény szexuális bántalmazáson szinte kizárólag csak a kifejezetten durva praktikákat érti, valójában azonban egy érintés is lehet súlyos dolog.

Amikor az áldozatok érzelmileg labilis állapotban voltak, az elkövető ilyen módon gondolta lenyugtatni őket. Noha egyetlen diák sem számolt be arról, hogy ezeknek az érintéseknek erotikus töltete lett volna, mégis mindegyiküket trauma érte – nyilatkozta a Nők Lapjának Várszegi Asztrik.

Kevés a szóbeszéd

Az esettel kapcsolatban Pelle Andrea ügyvéd az Origónak azt mondta, mivel nem történt rendőrségi feljelentés, így jogilag is lezárult az egész ügy. Az ügyvéd szerint csak akkor indulhatott volna hivatalos eljárás az ügyben, ha konkrét feljelentés is érkezik, mivel szóbeszédek alapján a hatóságok sem vizsgálódhatnak, csak ha a veszélyeztetéssel kapcsolatban bizonyítékokkal is rendelkeznek.

A veszélyeztetésben érintett tanár elhagyta az intézményt Forrás: Origo

Még nem volt hasonló

Pannonhalmán a gimnázium fennállása óta még nem történt hasonló eset.

A bencések már a kolostor alapítása, azaz 996 táján foglalkoztak oktatással, a gimnáziumot jelenlegi formájában 1939-ben kezdték építeni. Bár 1948-ban államosították, két év múlva ismét a bencés rendé lett, egyike volt annak a nyolc katolikus gimnáziumnak, amely a kommunizmus alatt is fennmaradhatott Magyarországon.

Elitgimnázium fiúknak

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium az ország egyik elit középiskolája, más gimnáziumokkal ellentétben szinte az összes diák az intézménnyel egybeépült kollégiumban lakik. A gimnáziumban kizárólag fiúk tanulnak, a tanárok között civilek és bencés szerzetesek is vannak.

A gimnáziumban végzett Habsburg Ottó, Jankovics Marcell és Gábor Pál rendező is. A fiatalabb generációt Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke képviseli.