Lázárnak és Deutschnak is nekimegy Gyurcsány felesége

2015.05.27. 16:24

Az Altus Zrt. által elnyert pályázattal kapcsolatos - ahogyan fogalmazott - valótlan állításaik miatt a cég beperel több fideszes politikust, köztük Lázár Jánost és Deutsch Tamást - közölte Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója. 

A DK-elnök felesége közleményében azt írta: a cég Orbán Viktor miniszterelnök mellett beperli Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, Deutsch Tamás és Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselőket, továbbá Gulyás Gergelyt, a párt országgyűlési képviselőjét "és még sokan másokat".

Szerinte ugyanis,

nem igaz, hogy az Altus másfél milliárd forintos megbízási szerződést nyert

el az Európai Bizottságtól (EB): az Altus vezette 11 tagú nemzetközi konzorcium megbízási díja ennek az összegnek kevesebb mint egytizede, amit ráadásul a konzorciumban részt vevő többi tíz céggel kell majd megosztania.

Még több per indulhat

A továbbiakban is mindenkivel szemben pert indítanak, aki „nyilvánvalóan valótlan kijelentéseket” tesz a cég által elnyert pályázatról a nyilvánosság előtt - tette hozzá Dobrev Klára.

Dobrev Klára több fideszes politikus is feljelentForrás: Origo

Előzmények

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára április 19-én közölte, azt kérték az EB-től, gondolja újra, hogy az Altus Zrt.-t bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével.

Dobrev Klára még aznap reagált az államtitkár szavaira. Azt írta, a cég tanácsadói megbízása az EU összes tagországára kiterjed, tárgya pedig a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése. A vezérigazgató közölte azt is, hogy

a cég működésében Gyurcsány Ferenc személyesen nem vesz részt.

Orbán Viktor skandallumnak nevezte az Altus megbízásátFotó: Szabó Gábor - Origo

Felfüggesztik a támogatást?

A Napi Gazdaság szerint a Fidesz-frakció eközben a DK állami támogatásának felfüggesztésére készül. A frakció álláspontja szerint bújtatott pártfinanszírozás, hogy az Altus uniós megbízást nyert.

Dobrev Klára kedden jelentette be, hogy

a cég beperli Orbán Viktor miniszterelnököt,

amiért a kormányfő a múlt héten Strasbourgban skandalumnak nevezte a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. európai bizottsági megbízását, és azt mondta, üzleti megbízatásnak álcázott formában uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat.

Szintén kedden Gulyás Gergely azt közölte: a Fidesz kormányzati vizsgálatot kér az Altus Zrt. uniós megbízása ügyében. A nagyobbik kormánypárt egyebek mellett az összeférhetetlenségi előírások esetleges változtatásának, valamint az Altus és az EB között kötendő szerződés jogszerűségének áttekintését javasolja a kabinetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK