BKK Jegyellenőrzés feliratú mellényben, kezében gumibottal, pontosan tonfával látható egy férfi a Facebookon terjedő fotókon. A BKK szerint ami látszik, az nem a valóság. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. 

Majdnem 2500 ember osztotta meg a Facebookon azt a négy fotót, amelyeken egy BKK-ellenőrnek látszó férfi látható, kezében gumibottal.

Ha nem látom. nem hiszem el. BKK ellenőrök. péppé vernek közterületesekkel együtt egy bliccelő diákot. 35o, forint...

Posted by Kocsán Mari on 2015. május 26.

A fotókon látszik, hogy közterület-felügyelők dulakodnak egy fiatalemberrel, akit feltehetően bliccelésen kaptak: azt nem tudni, hogy az ellenőr is részt vett-e a dulakodásban.

Igazoltatás közbenForrás: facebook.com/kocsan.mari

Gázspray is előkerülhetett

A feltöltő leírása szerint egy bliccelő diákot kaptak el, akit meg is vertek a közterület-felügyelők, sőt gázspray-t is használtak. A BKK az Origo megkeresésére azt írta, hogy "a jegyellenőrök csak a helyszínen tartózkodtak, egyikőjük sem avatkozott bele a közterület-felügyelők intézkedésébe, tőlük pár lépés távolságra állva követték figyelemmel az eseményeket. Mint írták, 

"az egyik jegyellenőr kezében egy tonfa van, azt azonban a kolléga nem használta, csupán felvette a földről, amikor az utas támadásakor az egyik felügyelő elejtette.

Ezzel csak a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság tulajdonát igyekezett védeni.

Hasonlóan cselekedett az egyik felügyelő rádiójával is."

Felmerült a fegyverviselés

A BKK-ellenőrök szolgálat során nem viselnek önvédelmi fegyvert, bár 2012-ben a BKV-s szakszervezetek kérték a vállalatot, hogy engedélyezze az ellenőrök számára önvédelmi eszközök használatát, miután egyes utasok többször is ellenőrökre támadtak. Ez nem történt meg, ehelyett az ellenőrök védelmére és a munkájuk segítésére rendelték a Budapesti Közterület-felügyelet munkatársait.

A közelmúltban több olyan felvétel is nyilvánosságra került, amelyek közterület-felügyelők durva fellépéséről tanúskodnak. Egy tavalyi felvételen például az látszik, hogy három biztonsági a földre teper egy állítólagos bliccelőt. A BKK ekkor azt mondta, jogos volt az eljárás, mivel a férfi ellenállt a hatósági eljárásnak.

Vizsgálat indul

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) az Origóval közölte, hogy vizsgálatuk szerint "a közterület-felügyelők által alkalmazott kényszerítő intézkedések

jogszerűsége, szakszerűsége, illetve arányossága megkérdőjelezhető", ezért a FÖRI a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál kezdeményezte az intézkedés jogszerűségének, megalapozottságának vizsgálatát. Közölték azt is, hogy csak a vizsgálat után kerülhet sor a közterület-felügyelők esetleges felelősségre vonására.