Schiffer egy Orbánnak szóló lottóötöst emleget

Schiffer András
Az LMP is javítana a nehéz helyzetben lévőkön
Vágólapra másolva!
Schiffer András szerint még jól is jött a Fidesznek a brüsszeli döntés: Gyurcsány Ferenc felszínen maradása Orbánnak „egy lottóötös”. Mint ismert, a volt miniszterelnök cége nyerte el a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzéséről szóló megbízást. 
Vágólapra másolva!

Az Altus uniós megbízása pontosan olyan botrányos, mintha Kaczynski, Sárközy, Ponta, vagy Seszták cége nyerne megbízást a fejlesztési költések monitorozására – vélekedett Gyurcsány ügyéről Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője szerint bármely tagállam, bármely vezető pártpolitikusának cége ilyet nem nyerhet. Pont.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint elfogadhatatlan az Altus megbízása Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Jól jött?

Talán nem véletlen az elszámoltatás elmaradása, és talán még jól is jött a Fidesznek a brüsszeli döntés: Gyurcsány felszínen maradása Orbánnak „egy lottóötös”, és egy kis gyurcsányozással mindig újra lehet hevíteni a kiábránduló tábor lelkesedését – tette hozzá. Ezek után viszont előhúzni a DK állami támogatásának megvonását, egész egyszerűen egy aljas, alávaló blöff. Ha megteszik, a végén még kénytelen leszek kiírni: je suis DK – olvasható a politikus Facebook-oldalán.

Csepreghy Nándor egy kérést fogalmazott meg Brüsszelnek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kérés

Mint arról korábban beszámoltunk, Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára április 19-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy azt kérik az Európai Bizottságtól (EB), gondolja újra, hogy Gyurcsány Ferenc ellenzéki politikus cégét, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t bízza-e meg

a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével.

Az egész unióra kiterjed

Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója még aznap reagált a helyettes államtitkár szavaira, és közleményében azt írta, az Altus Zrt.-nek az Európai Bizottságtól tavaly elnyert tanácsadói megbízása

az Európai Unió összes tagországára kiterjed,

tárgya pedig a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése. Mint írta, az Altus 2014 őszén nemzetközi nyílt tenderen egy 11 céget - köztük német, francia, olasz, svéd, bolgár, lengyel és szlovák vállalatokat - magában foglaló konzorcium vezetőjeként nyerte el a tanácsadói megbízást az Európai Bizottságtól.

Dobrev Klára közölte azt is, hogy a cég működésében Gyurcsány Ferenc személyesen nem vesz részt.

Gyurcsány politikai gyilkosságról beszélt Fotó: Marton Szilvia - Origo

Felfüggesztik a támogatást?

A Napi Gazdaság szerint a Fidesz-frakció eközben a DK állami támogatásának felfüggesztésére készül. A frakció álláspontja szerint bújtatott pártfinanszírozás, hogy az Altus uniós megbízást nyert.

Per

Az Altus Zrt. bepereli Orbán Viktort, mert a miniszterelnök Strasbourgban skandalumnak nevezte a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. uniós megbízását, mondván: pártpolitikai célokra is használják ezeket a forrásokat. A volt kormányfő azt válaszolta, Orbán „politikai értelemben meg akarja ölni a DK-t, de ez nem fog neki sikerülni”.