Századvég: A magyarok nem kérnek a brüsszeli javaslatból

A hét képei
Földközi-tenger, 2015. április 23. Illegális bevándorlókkal teli mentőcsónak érkezik az olasz pénzügyőrség Denaro hajójához a Földközi-tengeren Olaszország partjainál 2015. április 22-én. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)
Vágólapra másolva!
A Századvég Alapítvány kutatása alapján a magyarok többsége nem ért egyet az uniós menekültpolitika új irányával, és kivenné Brüsszel kezéből a válság kezelését.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság azon terve, hogy kötelező kvótákkal szabályozza az uniós államokba telepítendő menekülteket, számos tagállam ellenállásába ütközött. Korábban már Franciaország, Magyarország, Lengyelország és Spanyolország is tiltakozását fejezte ki a kötelező mennyiségi korlátok miatt, ugyanakkor úgy tűnik, maguk az állampolgárok sem támogatják az EU ilyenfajta válságkezelését.

Nem tetszik az uniós terv

A Századvég Alapítvány legújabb felmérése során, amelyet a Napi Gazdaság közölt, ezer véletlenszerűen kiválasztott nagykorú személyt kérdezett meg az uniós menekültpolitika új irányáról. A megkérdezettek többsége, 63 százalék inkább nem ért egyet a tagállamokra nézve kötelező kvóták megállapításával és leginkább hazai hatáskörben kezelnék a problémát. A felmérésben résztvevők 75 százaléka Magyarország saját hatáskörében látná a menekültpolitikát.

Orbánnak sem tetszik

Az uniós tervezetet Orbán Viktor is élesen támadta, azonban egységes európai fellépéstől már biztosan nem kell tartania a tagállamok mély megosztottsága miatt. Ráadásul a miniszterelnök még azt is elmondhatja, hogy a visegrádi országok egységesen mellette vannak, és némelyik baloldali kormány is az ő oldalán áll.

A bevándorlási kvóta bevezetése Európa azon törekvését szolgálja, hogy a nemzetállamokat az Európai Unió bürokráciája alá, kvázi tartományi státusba rendeljék – jelentette ki még május 19-én Kövér László, az Országgyűlés elnöke.