Az Óbudáról elhurcoltakra emlékeztek a helyi zsinagógában

Köves Máté Slomó; Bús Balázs Budapest, 2015. május 28.
Bús Balázs, a III. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija (b-j) a II. világháború idején Óbudáról származásuk, vallásuk
Budapest, 2015. május 28. Bús Balázs, a III. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija (b-j) a II. világháború idején Óbudáról származásuk, vallásuk vagy meggyőződésük miatt elhurcolt áldozatok emlékére tartott megemlékezésen az Óbudai zsinagóga előtt 2015. május 28-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A második világháború idején Óbudáról származásuk, vallásuk vagy meggyőződésük miatt elhurcolt áldozatokról tartott megemlékezést csütörtökön Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az óbudai zsinagóga.
Vágólapra másolva!

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere arról beszélt, hogy "szilárd és humánus értékrend talaján kell állnunk ahhoz, hogy hazaszeretetünket ne mások ellenében határozzuk meg", hanem a kerületért és az országért tenni kész sokféle emberek elfogadása által.

Forrás: MTI/Marjai János

A múlt e történelmi zsákutcája egyben egyfajta lehetőség is, melynek tükrében "újrafogalmazhatjuk saját magunk és gyermekeink viszonyát a más meggyőződésű, (...) más szokásokat követő, de velünk sorsközösséget vállalni kész embertársainkkal" - mondta a polgármester.

Forrás: MTI/Marjai János

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija arra figyelmeztetett, hogy az emlékezésnek mindig kell, hogy legyen gyakorlati tanulsága, a jelenre és a jövőre vonatkozó üzenete. A holokausztra emlékezve arra gondolni, hogy "Isten nem véletlenül hagyott meg bennünket", "feladattá varázsolja" a múlt felidézését.

Forrás: MTI/Marjai János