Elhunyt Trogmayer Ottó

2015.05.28. 18:49

Életének 80. évében csütörtökön elhunyt Trogmayer Ottó Széchenyi-díjas régész, Szeged díszpolgára – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint Szeged vezetése és Botka László polgármester mély megrendüléssel értesült arról, hogy Trogmayer Ottó régészprofesszor, Szeged díszpolgára elhunyt. Személyében a város nemcsak nagy tudású, imponáló felkészültségű tudósát, tanítványok sokaságát útra bocsátó tanárát, de kivételes személyiségű, igaz emberségű megtartó oszlopát is gyászolja.

Trogmayer Ottót 1992-ben Széchenyi-díjjal, 1995-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki, Szegednek 2014-ben lett díszpolgáraForrás: MTI/Rosta Tibor

Trogmayer Ottót a város saját halottjának tekinti. Temetéséről – a gyászoló családdal való egyeztetés után – később intézkednek.

Szeged díszpolgára volt

Trogmayer Ottó 1934-ben született, 1970-től 1997-ig vezette a Móra Ferenc Múzeumot és a Csongrád megyei múzeumi szervezetet. A Szegedi Tudományegyetem régészeti tanszékének tanáraként és tanszékvezetőjeként tevékenykedett. 1970-től ő irányította az ópusztaszeri ásatásokat, és az ő vezetésével valósult meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, ahol a Feszty-körkép található.

Trogmayer Ottót 1992-ben Széchenyi-díjjal, 1995-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki, Szegednek 2014-ben lett díszpolgára.