Mennyit költene egy nyári táborra? Van, aki negyedmilliót

diák diáklány diáktábor fiatal FOTÓ ÁLTALÁNOS határon túli magyarok sátor szabadegyetem SZEMÉLY tábor TÁRGY Tusnádfürdő, 2014. július 23.
nyári tábor
Tusnádfürdő, 2014. július 23. Fiatalok ülnek egy sátorban a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2014. július 23-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Költene negyedmilliót arra, hogy a gyermeke egy hétig intenzíven tanuljon angolul Sokorópátkán? Esetleg százezret, hogy golfozzon vagy szörfözzön a Balatonon? Akármi is legyen a válasza, sok szülő hajlandó mélyen a pénztárcájába nyúlni, ha táboroztatásról van szó. Olyannyira, hogy egyre inkább terjednek az extrém elfoglaltságot nyújtó szabadidős szolgáltatások. Bár a legtöbb szülő még mindig a 30 ezres árkategóriában gondolkozik.
Vágólapra másolva!

Orsolya három gyermeket nevel, a legidősebb tizenöt és fél, a középső tizenkettő, a legkisebb három és fél éves. Mint minden átlagos magyar családnak, nekik is gondot okoz, mit kezdjenek a gyerekekkel a két és fél hónapos nyári szünet alatt. Kézenfekvő dolog persze a táborozás, de a költségeket összeszámolva hamar rá lehet jönni, hogy

ezt nem mindenki engedheti meg magának.

Vannak, akik szívesen laknak sátorban, de a luxustáborok is egyre gyakoribbak Forrás: MTI/Beliczay László

„Nálunk a két idősebb birkózik, ezért ők az egyesület táborába szoktak járni, azaz most már csak a középső, mert a bátyja kinőtt belőle. Az édesanya szerint

Különprogram? Fizess!

Orsolya szerint ez megéri, hiszen az egy hét alatt nagyon sokat sportolnak a gyerekek, amiért amúgy évközben is fizet. A diákoknak két szabadnapja van, ilyenkor programokat kell szervezni nekik, amiért még külön pénzt kérnek. A családnak szerencséje van, hiszen a fiúk az Erzsébet-program zánkai táborába is utazhatnak, ami néhány ezer forintos kiadást jelent – ha az utat nem számoljuk.

„Zánkára nekünk kell levinni a gyerekeket, ez még külön 5-10 ezer forintos kiadás” – mondta az anyuka.

Százezres kiadás a nyár

Orsolya esete nem egyedülálló. Az Origo által megkérdezett szülők azt mondták, hogy a nyári szünet nagyon megterheli a családok kasszáját. Ahol a nagymama vagy a rokonok nem tudnak segíteni, ott két és fél hónapig meg kell oldani a felügyeletet. Ha egy kétgyerekes család csak három hétre táborba küldi a gyerekeket, az

mindent egybeszámolva 200 ezres kiadást is jelenthet.

Arról nem is beszélve, hogy a közös családi nyaralás is legalább ennyit elvisz a kasszából, a fennmaradó napokon pedig, ha a szülők nem akarják, hogy a gyerek egész nap a tévé előtt üljön, egy-két ezer forintba belekerül az uszoda, a mozi vagy a kiállítás.

A napközis népszerűbb

Magyarországon több száz tábor közül válogathatnak a szülők, ezek között napközis és ottalvós egyaránt található. A taborfigyelo.hu tavaly 400 gyermek és szülő részvételével felmérést is készített, ebből kiderült, hogy míg korábban az ottalvós táborok voltak a népszerűek, idén inkább hazaviszik a csemetéket esténként. Sokan persze nem tudják eldönteni, melyik a legjobb a gyereknek.

Sokan választják a tematikus táborokat, a lovaglás is nagyon népszerű Forrás: MTI/Czimbal Gyula

„Az ottalvós táborokba 5-6 éves kortól vihetik a szülők a gyermekeket, de ezt inkább a csemeténk érettsége, sem mint kora alapján érdemes eldönteni. A napközis táborok közül a többség már bölcsődés kortól fogadja a lurkókat, azaz 2-3 évesen már lehet táborozni” – mondta az Origónak Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője.

Háttérben a Balaton

A legnépszerűbbek 2014-ben a kalandtáborok voltak, de sokan mennek sport- és idegen nyelvi táborokba is. Érdekesség, hogy míg régen a Balaton volt az első számú gyermekparadicsom, a magyar tenger egyre inkább háttérbe szorul. A legtöbben Budapestre és Pest megyébe küldik a gyerekeket.

Idén több érdekességre is felhívták a figyelmet a szakemberek. Az egyik,

hogy folyamatosan esik az idegen nyelvi táborok népszerűsége, már csak a negyedik helyen állnak.

A legtöbb szülő (60 százalék) kalandtáborba küldi a gyereket, utána következnek a sport- és a kézműves táborok.

Vezet az extrém tábor

Kétszázötven szülő töltötte ki önként a felmérést arról, hogy milyen táborba küldi idén a gyerekét.

Bár a legtöbbjüknek több gyermeke is van, általában nem szempont, hogy a választott tábor testvérkedvezményt is nyújtson, pedig a legtöbb szervezőnél elérhető ez a lehetőség.

Érdekesség az is, hogy egyre fiatalabb korban kezdik a táborozást a gyerekek, a kitöltők 21 százalékának gyermeke ugyanis négy évnél fiatalabb. Ők jellemzően napközibe kerülnek, ami még csak egy színvonalasabb gyermekmegőrzőnek számít.

Rúdtánc 17 ezerért

Ha valaki nem szokványos élményre vágyik, akkor is bőven válogathat. Óbudán például hét év feletti gyerekeket várnak rúdtánctáborba, a napközis elfoglaltságért étkezéssel együtt 17 ezer forintot kérnek.

A paleo diétát követő szülőknek sem kell aggódniuk, ők 50 ezer forintért ottalvós, paleo életmódtáborba küldhetik a kicsiket Domonyvölgybe.

Vannak extrém árak is

Bár a szülők átlagosan 30 ezer forintot hajlandóak áldozni egy turnusra, akadnak egészen extrém árak is. A legolcsóbb napközis tábor jelenleg 15 ezer forint, a legdrágábbért 60 ezret kell fizetni, ezért cserébe viszont a kicsik a Korda filmstúdióban tölthetik a napot. Ottalvós tábort már 10 ezer forintért is lehet találni, de a határ a csillagos ég. Tóth Béla elmondta:

De mit kap az a gyerek, akinek a szülei negyedmilliót adnak egy hétért? Nos, a honlap tájékoztatása szerint hét nap szuperintenzív angol nyelvtanulást Sokorópátkán. Minden két középiskolás diákra egy angol anyanyelvű mentor jut, a fiatalok pedig a hét nap alatt több mint hetvenórányi nyelvi tréningen vesznek részt.

1949-ben még a Margitszigeten nyaraltak az úttörők Forrás: Fortepan/Kovács Márton Ernő

Ha az egyik megy, a másiknak is kell

Ezt persze nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, főleg ha több gyerekük is van. Virág például egy harmadikos lányt és egy elsős fiút nevel, az idősebbet két táborba tudja küldeni, az egyiket az iskola szervezi, a másikat egy játszóház.

„A gond az, hogy egy gyerek miatt nem tudok szabadságot kivenni, ezért

– mondta Virág, aki a nyáron négy hetet hiányzik majd a munkahelyéről, a fennmaradó időben pedig a lakóparkban élő többi szülő segítségére is számíthat.

Erzsébet-program és Szép kártya

Több szülő mesélte, hogy a családdal olyan helyre mennek, ahol elfogadják a Szép kártyát, de sokan pályáznak az Erzsébet-program keretein belül is.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány keretein belül indulása óta 200 ezren nyaralhattak néhány ezer forintból Balatonberényen, Fonyódligeten vagy Zánkán.

A szülők olyan programok közül választhatnak, mint a birkózás vagy a lovaglás, de akad jégkorcsolyatábor is. Ezeken a helyeken persze számolni kell azzal, hogy néha egyszerre 170 gyerek üdül egyszerre, de aki szereti a társaságot, annak még jól is jöhet.

Iskolák is pályázhatnak

Ezen felül az iskolák is pályázhatnak, sőt sokszor az önkormányzatok is kínálnak kedvezményes napközis elfoglaltságot. Ez azonban nem változtat a tényen, hogy a két és fél hónapos nyári szünet a legtöbb családnak nem kevés kiadást jelent.