Júniusban további 25 új, alacsonypadlós, környezetbarát, légkondicionált utasterű autóbusz áll forgalomba Budapesten, a járműveket a VT-Arriva Kft. üzemelteti.

Környezetbarát motor

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint májustól jövő tavaszig összesen 195 új, a legkorszerűbb, környezetbarát motorral felszerelt autóbusszal bővül a budapesti buszflotta.

A Mercedes-Benz Conecto "LF" alacsonypadlós városi buszaForrás: MTI/Varga György

Ebből november végéig 150 jármű - 75 szóló és 75 csuklós busz - érkezik meg. A fejlesztés 2016-ban is folytatódik, további 45 csuklós autóbusszal. 

Délen járnak majd

Májustól 25 szóló, MAN Lion's City A21 típusú jármű már közlekedik, a csuklós Mercedes-Benz Conecto buszok közül 25 pedig június 1-jétől jár. A járművek a főváros déli kerületeiben közlekednek majd. A buszokban biztonsági kamerarendszer működik, amelyen keresztül a teljes utastérre rálátnak.

MAN Lion's City: 18,75 méter hosszú, öt ajtóval rendelkező, tágas belső kialakítású, légkondicionált autóbuszForrás: MTI/Kovács Attila

Az új buszok üzembe helyezésével 2016 közepére a budapesti autóbuszvonalakon közlekedő alacsonypadlós járművek aránya várhatóan 70 százalék körüli lesz.

Gondoskodnak a cseréről   

A közleményben idézték Tarlós István főpolgármestert, aki azt mondta, a 2010 előtti vezetés hagyta leromlani a buszparkot, az 1500 járműből 785 húsz évnél is idősebb volt. Mára sikerült jelentősen javítani a helyzeten, az elmúlt években több száz vadonatúj, valamint használt, de újszerű és jobb állapotú buszt szerzett be Budapest.