Ülősztrájkoltak a devizahitelesek

Budapest, 2015. május 29.
A Nem adom a házam mozgalom ülődemonstrációja a devizahitelek eltörléséért és a pénzintézetek felelősségre vonásáért a belvárosi József Attila utcában 2015. május 29-én. Az aktivisták korábban az Igazságügyi Minisztérium előtt tü
Budapest, 2015. május 29. A Nem adom a házam mozgalom ülődemonstrációja a devizahitelek eltörléséért és a pénzintézetek felelősségre vonásáért a belvárosi József Attila utcában 2015. május 29-én. Az aktivisták korábban az Igazságügyi Minisztérium előtt tüntettek, mivel a tárca nem teljesítette követeléseiket, a József Attila utca Széchenyi tér és Nádor utca közötti szakaszán tömörültek, amelyet az autósok elől is teljesen elzártak a tüntetés idejére. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A devizahitelek eltörléséért, a pénzintézetek felelősségre vonásáért demonstrált pénteken a Nem adom a házamat nevű mozgalom az Igazságügyi Minisztérium előtt, csaknem 100 aktivista jelent meg a budapesti Kossuth téren. A tüntetők később ülődemonstrációba kezdtek a József Attila utcában, teljesen megbénítva a forgalmat.
Vágólapra másolva!

A mozgalom a kétórás Kossuth téri tüntetés után átnyújtotta a Trócsányi László miniszternek címzett felhívását a tárca helyettes sajtófőnökének.

A Nem adom a házam mozgalom nemfizetésre buzdít Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nem tetszik az elszámolási törvény

A megjelentek kifogásolták az elszámolási törvényt, a mintegy 300 ember által aláírt petícióban pedig többek között azt követelték, hogy a deviza- és a forinthitelek "jogi rendezéséig", valamint az okozott károk megtérítéséig minden végrehajtási eljárást függesszenek fel.

Ülve tiltakoznak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Emellett azt is követelték, hogy a pénzintézetek fizessenek a folyósított összegnek megfelelő kártalanítást minden kölcsönszerződés után, amelynek egy részét az adós, másik hányadát pedig - a károsultak kárának enyhítésére - az állam kapja.

Négysávos utat foglaltak le

Elengedhetetlennek tartják továbbá, hogy minden, a termék bevezetésekor felelős pozícióban levő banki alkalmazottat, politikust, felügyeleti szerv vezetőjét csalás bűntette miatt felelősségre vonjanak.
A tüntetők a Kossuth térről átvonultak a József Attila utca Széchenyi tér és Nádor utca közötti szakaszára, ahova kétórás ülődemonstrációt hirdettek. A túlnyomórészt sárga pólóba öltözött tüntetők elfoglalták a négysávos utat.

Újabb útzáras demonstrációkat helyeztek kilátásba Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ne fizess!

Többen "Ne fizess" feliratot viseltek magukon. Póka László, a Nem adom a házamat mozgalom alapítója és vezetője azt mondta: amennyiben nem teljesítik kéréseiket, újabb és egyre hosszabb ideig tartó, útzárral járó demonstrációt tartanak majd.