Nincs már rohadó hordó az Illatos úton

Budapesti Vegyiművek Zrt.,vegyi hulladék
Illatos úti vegyi szennyezés a Budapesti Vegyiművek Zrt. telephelyén
Vágólapra másolva!
Elszállították a közvetlen környezeti veszélyt jelentő több mint 1000 hordót a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről - közölte Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott. Ezzel lezárult a területrendezés első fázisa, mintegy 110 tonna hulladékot vittek el egy hónap alatt.
Vágólapra másolva!

A még megmaradt szemét elszállítására május 25-én gyorsított közbeszerzési eljárást hirdettek meg, amelynek akár már pár nap múlva, de legkésőbb egy-két héten belül lehet eredménye. A cél, hogy év végére az összes itt tárolt szemetet elszállítsák - mondta Tarnai Richárd.

Illatos úti vegyi szennyezés a Budapesti Vegyiművek Zrt. telephelyén Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy hónapja jelezték a problémát

A Pest megyei kormánymegbízott felidézte: április 28-án előzetes laboreredmények kimutatták, hogy különböző veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket. Ezt a kormány felé jelezték, a miniszterelnök pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszteren keresztül utasítást adott, hogy keressenek megoldást a problémára. Az elszállított hulladékot a dorogi szemétégetőben ártalmatlanítják.

Tarnai Richárd az Illatos úton Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Együtt elégedett

Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője újságíróknak azt mondta: elégedett az eddig elvégzett munkával, és támogatja a gyorsított közbeszerzési eljárás kiírását, hiszen egy normál eljárás keretében nem lehetne elég gyorsan cselekedni.

Maradt még elszállításra váró anyag Fotó: Polyák Attila - Origo

Van még egy tucat hasonló

A Párbeszéd Magyarországért üdvözölte a legveszélyesebb hordók összegyűjtését, de arra is emlékeztettek:

még legalább tucatnyi hasonló méreglerakat van

például a fővárosi XVII. kerületben, ahol tavaly zárt be az Egyesült Vegyiművek gyára. "A jövő évi költségvetés tervezetében még sincs egyetlen fillér sem a környezeti kármentesítésre" - írta közleményében Szabó Rebeka, a párt elnökségi tagja.

Anyalúgok és savak

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter április végén jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. A Miniszterelnökség május 19-ei közleménye szerint a legveszélyesebbnek ítélt

991 hordóban DNBS-hulladékok (dinitro-benzoesav), anyalúgok, savak (például kénsav), különböző szilárd és folyékony veszélyes hulladékok vannak.

Közvetlen a veszély Fotó: Polyák Attila - Origo

A szakszerűtlen és jogszerűtlen tárolás következményeként a hordók egy részében lévő veszélyes hulladékok közvetlenül érintkezhettek a talajjal vagy a levegővel, így a hulladékok szennyező forrást jelentettek a felszín alatti közegekre. A veszélyes hulladékok elszállításával a kormány megoldja a mérgező terület mintegy tíz éve húzódó tereprendezésének ügyét - írták.