381 millióba kerül az idegengyűlölő állami kampány

migráns tüntetés a nemzeti konzultáció ellen
Vágólapra másolva!
Csaknem 400 millió forintot különített el a kormány a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációhoz kapcsolódó „tájékoztató kampányra", amely a kiszivárgott plakátterv szerint erősen bevándorlásellenes, az ellenzék szerint egyenesen idegengyűlölő hangvételű lesz.
Vágólapra másolva!

Majdnem négyszer annyit költ a kormány a bevándorlásról zajló nemzeti konzultációs kampányra, mint amennyit a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazacsábítását célzó, Gyere haza, fiatal! programra. Utóbbi százmilliós kerete sem több egyébként annál, mint amennyibe másfél szék kialakítása került a felcsúti stadionban.

Nettó 300 milliós keret van rá

Nettó 300 millió forintba kerül a napokban induló tájékoztató kampány, amely a bevándorlásról jelenleg is zajló nemzeti konzultációhoz kapcsolódóan az Orbán-kormány "alapvető elveire" hívja fel a figyelmet - közölte az Origo kérdésére a Kormányzati Információs Központ.

Kovács Zoltán kormányszóvivő elárulta, hogy a tájékoztató kampány költsége megközelíti a 400 millió forintot Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tájékoztatás szerint a bruttó 381 millió forint keretösszeg, tehát nem biztos, hogy ki is merítik. Kérdésünkre, hogy hol és milyen formában találkozhatnak az állampolgárok a kampánnyal, azt a választ kaptuk, hogy a "tájékoztató tevékenység" legfontosabb eszközei a közterületi reklámok lesznek, valamint hirdetések a nyomtatott sajtóban, a televízióban, a rádióban és az interneten.

Orbán Viktor ezúttal is írt kísérőlevelet a nemzeti konzultációs kérdőívhez - nyolcmillió példányban Forrás: MTI/Kovács Attila

Megkérdeztük, hogyan oszlanak meg a költségek, mennyi a tévés-rádiós szpotok, plakátok gyártásának és mennyi a média-, illetve hirdetési felület vásárlásának költsége, de azt írták, hogy az egyes hirdetési módok megoszlásáról és költségéről csak a konzultáció végén tájékoztatnak.

Nem cáfolt kiszivárgott minta

Az Origónak küldött válasz nem cáfolta, hogy a kedden kiszivárgott plakátminta valódi lenne. Az Indexnek a plakátokat előállító nyomdából eljuttatott képen a hasonló kampányokból jól ismert formai elemek - sötétkék háttér és kormány, információ felirat - mellett az alábbi üzenet olvasható: "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!"

A nemzeti konzultáció beindította az internetes mémgyárat is Forrás: Tumblr

A heves ellenzéki reakciókat kiváltó plakátszöveget tehát nem cáfolták, ám arra nem kaptunk választ, hogy milyen más üzenete lesz még a kampánynak. Azt Kovács Zoltán kormányszóvivő már jelezte, hogy az üzenetek lényege: "minden Magyarországra érkezőnek tiszteletben kell tartania az ország és az unió kultúráját, törvényeit, nem veszélyeztetheti a magyarok munkahelyét".

Ellenzéki gerillaharc várható

A kiszivárgott nemzeti konzultációs plakátszöveg heves tiltakozást váltott ki az ellenzék köreiben. Az MSZP szerint a kormány idegengyűlölő kampányt folytat, egymilliárd forintot költ konzultációra, de ennek a töredékét sem fordítja arra, hogy magával a bevándorlás problémájával valamit kezdjen. Az Együtt felszólította szimpatizánsait, hogy ha kiragasztják a plakátokat, akkor tépjék le őket.

Jogilag nem uszító

A hamarosan óriásplakátokon is látható kormányzati üzenet az Origónak nyilatkozó Magyar György ügyvéd szerint jogilag nem ítélhető el, mert nem meríti ki az uszítás vagy a gyűlöletkeltés büntetőjogi kategóriáját. Az ügyvéd megjegyezte: "a hülyeség nem jogellenes". Egyébként, ha tényleg a menekülteknek szánják az üzenetet, érdemes lenne lefordítani legalább angolra, mert nem biztos, hogy minden érintett ért magyarul - tette hozzá.

A Liberálisok a kormányzati kampányról megállapították, hogy "van lejjebb a gyűlöletkeltésben", a Párbeszéd Magyarországért szerint pedig a kormány bevándorlóellenes hisztériája nem más, mint egy hecckampány. A Demokratikus Koalíció úgy kommentálta, hogy a kormány "gyűlöletet kelt a nyomorult sorsú bevándorlókkal szemben". Az Origo megírta, hogy beindult a mémgyár is a témában.

Egymilliárdba kerül a mostani

A csaknem 400 milliós tájékoztató kampánynál jóval drágább maga a nemzeti konzultáció, amelynek visszaküldhető kérdőíveit mind a nyolcmillió választópolgárnak levélben juttatják el. Az ívek kinyomtatására, postázására, valamint a visszaküldött levelek feldolgozására és értékelésére csaknem egymilliárd forintot szán a kormány.

Valószínűleg a kérdőívek nyomtatása és postázása vitte el az egymilliárdos költség nagy részét Forrás: MTI/Kovács Attila

Az Origo is beszámolt arról, hogy a nemzeti konzultáció költsége 960 millió forint lesz, ami nagyságrendileg megfelel a korábbi, hasonló, 8 millió levél kiküldésével járó akciók költségének. Ez azonban ahhoz képest meglehetősen drága PR-akció, hogy ennek a töredékéért szakmai közvélemény-kutatás is rendelhető.

Orbán Viktor kormányfő többször világossá tette, hogy Magyarország nem kér a "megélhetési bevándorlókból" Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az egymilliárd forintból akár 60-70 országos, reprezentatív közvélemény-kutatás is megrendelhető. A piacot jól ismerő forrásaink szerint ugyanis 10-15 millió forintból kijön egy 3000 fős - az ország lakosságát nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentáló - közvélemény-kutatás bármelyik nagy cégnél. Szakmailag alapos kérdésekkel, feldolgozással, elemzéssel együtt.

Hatmilliárdot már elkonzultáltak

Az Origo összesítése szerint a most közölt csaknem 400 milliós tájékoztató kampánnyal együtt megközelíti a 6,5 milliárd forintot az elmúlt öt évben megvalósított nemzeti konzultációk, illetve tájékoztató kormányzati levelezések összköltsége. Ehhez képest aprópénz az a 13 millió forint, amibe a bevándorlásival párhuzamosan zajló "netadós" konzultáció kerül, amit az interneten lehet kitölteni.

Nem a mostani az első olyan kormányzati akció, amikor nyolcmillió levelet postáznak ki Forrás: MTI/Beliczay László

Igaz ugyanakkor az a kormányzati álláspont is, miszerint egy nemzeti konzultáció még mindig negyedébe-ötödébe kerül annak, amennyibe egy országos népszavazás lebonyolítása kerül. Tény azonban az is, hogy egy referendum általában ennyiszer több véleménynyilvánítót is vonz. Jelenleg a bevándorlásügyi konzultációban 300 ezer válasz érkezett vissza.

Egyre kevesebbeket érdekel már

A bevándorlási témában még egy hónapig nyitva áll a lehetőség az állampolgárok előtt, hogy visszaküldjék a nemzeti konzultációs íveket a kormánynak, eddig pedig Kovács Zoltán kormányszóvivő közlése szerint 300 ezren ezt meg is tették, miközben a címzettek harmada még meg sem kapta a kérdőívet. Nehéz megbecsülni, mennyien küldik vissza végül, de a tendencia romlik.

A mostani konzultációs kérdőívet már több mint 300 ezren visszaküldték Forrás: kormany.hu

Kezdetben volt egy emelkedés. Míg ugyanis az alkotmányozással kapcsolatos 2011. tavaszi kérdőívre még a megszólítottak 11,5 százaléka, 920 ezer ember válaszolt, az ugyanabban az évben, de néhány hónappal később indult, szociális témájú konzultációnál ez az arány magasabb, 14,25 százalék volt, ami 1,14 millió választ jelentett.

A 2012 őszén megtartott gazdasági témájú konzultáción viszont már csak 700 ezer volt a visszaküldött kérdőívek száma, ami azt jelenti, hogy az emberek több mint 90 százalékát egyáltalán nem érdekelte Orbán Viktor levele. Pedig akkor is „rásegített" a kormány egy reklámkampánnyal: a 850 milliós alapköltségen felül további 308,5 milliót költöttek a konzultáció népszerűsítésére.