Korrupcióellenes hivatal felállítását kezdeményezi a Jobbik - közölte Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője. Az ellenzéki politikus azt mondta: az intézményt titkosszolgálati eszközökkel, nyomozati jogkörrel ruháznák fel, és paritásos alapon állna fel, vagyis nem kötődne a mindenkori kormányhoz, illetve a mindenkori legnagyobb párthoz. Kizárólag a parlamentnek és a nyilvánosságnak tartozna elszámolással.

A Jobbik elképzelése szerint a hivatal a lezárt ügyeket nem titkosíthatná, minden a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt zajlana. Felidézte: Vona Gábor, a Jobbik elnöke is többször világossá tette korábban, hogy olyan intézményt tartanának szükségesnek, amelytől minden pártnak és minden politikusnak "rettegnie kellene", ha bármilyen adóforintot nem legálisan szeretne magának megszerezni. Hozzátette, a közszolgálatban dolgozóknak is aggódniuk kellene, ha nem tisztességesen bánnak a közvagyonnal. 

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivőjeFotó: Polyák Attila - Origo

Kötelező vagyonosodási vizsgálatot akarnak

A hivatal a Jobbik elképzelése szerint kötelező vagyonosodási vizsgálatot folytatna le a döntéshozást befolyásoló képviselők, polgármesterek, illetve politikai státuszt betöltők körében minden ciklus elején és végén. Ezt a vizsgálatot az érintettekkel egy háztartásban élőkre is kiterjesztenék. Mirkóczki Ádám példaként említette, hogy múlt évben Romániában az ott működő antikorrupciós ügynökség 9 100 vizsgálatot indított, több mint 300 vádiratot készített, 1100 bíróság elé került vádlott ellen összesen 1130 jogerős ítélet született és összességében 310 millió eurónyi vagyonelkobzással sújtottak politikusokat. Ezzel szemben 2014-ben Magyarországon a korrupció elleni fellépést tekintve a jelenlegi kormány mérlege: 0 vizsgálat, 0 vádirat, 0 vádlott és 0 forintos vagyonelkobzás - mondta.

Az ellenzéki politikus szavai szerint legkésőbb 2018-ban, egy Jobbik-kormány idején ez az intézmény fel fog állni, de nem szeretnék megvárni ezt az időpontot, mivel "a közpénzt lopják naponta elég bőszen" kormányoldalon és holdudvarán.Mirkóczki Ádám azt mondta: a javaslatot be fogják nyújtani a parlamentnek, de nincsenek illúzióik, hogy a kormány egy ilyen "önmagára nézve veszélyes hatóság" felállítását támogatná.

Reagált a Fidesz

A Jobbik a korrupcióellenes vizsgálatát kezdje azzal, hogy felfedi, hogyan került soraiba Kovács Béla. Még mindig nem tudjuk, milyen orosz kapcsolatok állnak a kémkedéssel vádolt Kovács Béla és a Jobbik mögött. Eddig nem sikerült tisztázniuk, mit adtak cserébe a Jobbik vezetésének azért, hogy Kovács Bélát bejuttassák az Európai Parlamentbe - reagált a Fidesz Mirkóczki Ádám bejelentésére.