A Vidékfejlesztési Hivatal emberei irányították a csalást

szárazság, magyarország, Zsáka, 2012. szeptember 5. Napraforgót takarít be egy mezőgazdasági munkagép Berettyóújfalu határában 2012. szeptember 5-én.
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt összesen 84 személlyel szemben emelt vádat uniós területalapú támogatások jogosulatlan igénylése miatt.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint az I. rendű és II. rendű vádlottak az elkövetés idején a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vezető tisztségviselői voltak. Munkájuk során látták, hogy az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatási rendszerben sok olyan földterület van, ahová a jogosultak nem nyújtanak be támogatási kérelmet. 2012-ben elhatározták, hogy társaik bevonásával megszerzik az ilyen területekre járó támogatást.

Nem hagyták veszni a támogatási keretet - Képünk illusztráció Forrás: MTI/ Czeglédi Zsolt

Sokat tudott, kapcsolatai is voltak

A széles körű kapcsolatokkal rendelkező I. rendű vádlott egy bűnszervezetet épített ki, amelybe elsősorban a vele bizalmi kapcsolatban álló régi ismerőseit szervezte be. A bűntársak feladata volt a támogatást névlegesen igénylő további emberek felkutatása. A szervezők és névleges igénylők részesedést kaptak a felvett támogatásból.

120 millióról 1,5 milliárdra emelték a tétet

A vádlottak 2012-ben - 5 cég közreműködésével - összesen csaknem 120 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek. 2013-ban már 46 cég, valamint 37 magánszemély beszervezésével összesen közel másfél milliárd forint támogatást igényelt jogosulatlanul, ehhez azonban a nyomozás megkezdése miatt már nem jutottak hozzá.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének törvény szerinti büntetési tétele öt évtől húsz évig terjedő szabadságvesztés lehet.