Megvan, hogy mi a baj a Corvinussal

Palkovics László
Palkovics László, Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára
Vágólapra másolva!
Változások egészen biztosan lesznek a Corvinus Egyetemen, de az intézményt nem darabolják fel, és szó sincs arról, hogy a Budai Campus épületeit értékesítenék. Azt azonban a felsőoktatási államtitkár szerint mindenképpen meg kell vizsgálni, miért léteznek hasonló szakok a pesti és a budai oldalon. Végső pcióként akár még a Corvinus és a Budapesti Műszaki Egyetem integrálódása is felmerülhet. 
Vágólapra másolva!

Kedden az Emberi Erőforrások Minisztériumában jártak a Corvinus Egyetem vezetői, hogy a beszéljenek az intézmény feldarabolásának híréről – erősítette az Origónak Palkovics László. A felsőoktatási államtitkár szerint a találkozón szó sem volt arról, hogy eladnák a Villányi úti ingatlanokat, sőt a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi és a tájépítészeti kart sem helyezik át sehova, de azt elismerte, hogy változásokra szükség van.

Palkovics László kedden tárgyalt a Corvinus vezetőivel Fotó: Bielik István - Origo

Együttműködés: nulla

„A Közgáz és a Budai Campus együttműködése lényegében nulla százalékon áll” – magyarázta az államtitkár, miért kérte meg arra az egyetem vezetőit, hogy vizsgálják át az intézményi struktúrát. Ennek megvizsgálása azonban szerinte az egyetem belügye.

„Sem eladni, sem odaadni nem akarjuk a campust senkinek. Azt azonban felvetettem, miért van szükség a budai és a pesti oldalon egy-egy nyelvi központra, és más párhuzamosságokra” – mondta Palkovics László.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy „értelmetlen dolgot” semmiképpen nem tennének, de meg kellene fontolni, hogy mit lehet ezekkel a párhuzamosságokkal kezdeni.

A Corvinus budai és pesti campusa között szinte nincs együttműködés Forrás: MTI/Beliczay László

Jöhet a József Nádor Egyetem

Szerinte a lényeg, hogy jól működjön az intézmény, a lehetséges opciók pedig nagyon széles spektrumon mozognak. Lehet, hogy semmi nem fog változni, de végső megoldásként még azt is megfontolhatnák, hogy a jövőben a Corvinus és a Budapesti Műszaki Egyetem integrálódásával létrejöjjön a József Nádor Egyetem. A lényeg, hogy az egyetem vezetősége foglalkozzon a problémával.

Palkovics szerint nem ez az egyetlen intézmény, ahol nem sikerült az integráció, kudarcként említette például a Nyugat-Magyarországi Egyetemet.

Korábban is felmerült

A BCE szétdarabolása már 2014 nyarán is felmerült, akkor olyan hírek láttak napvilágot, hogy a kertészeti, az élelmiszer-tudományi és a tájépítészeti kart a Szent István Egyetemhez, míg a társadalomtudományit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez csatolnák.

Ezzel a BCE megszűnt volna önálló egyetemként létezni, ahhoz ugyanis minimum három önálló karra van szükség.