Orbán: Az iszlám nem ellenség

2015.06.05. 13:44

Az egyiptomi államfő Budapesten gratulált a magyar népnek a vezetéséhez. Abdel Fattah el-Szíszi és Orbán Viktor nyilatkozatot írt alá a két ország együttműködéséről. A magyar miniszterelnök szerint az iszlám nem ellenség.

Egyiptomi nyitás

Egyiptom különleges ország, mert nélküle nincs stabilitás az arab térségben. Sőt, mivel a modern világban már összeszűkültek a távolságok, ezért európai stabilitás sincs egy stabil Egyiptom nélkül - mondta Orbán Viktor péntek délelőtt a parlamentben az Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi államfővel tartott közös sajtótájékoztatón.

Három szerződés

Három szerződést is aláírtak pénteken. A Ganz Motor és az Exit Bank Egyiptom külügyminiszterével írt alá egy 200 vasúti kocsi megrendeléséről szóló megállapodást. A két ország belügyminisztere egy tárcaközi együttműködési megállapodást írt alá, Orbán Viktor és Abdel Fattah el-Szíszi pedig nyilatkozatot szentesített a két ország közötti együttműködésről.

Abdel Fattah el-Szíszi és Orbán ViktorFotó: Bielik István - Origo

Egyiptom a saját útját járja

A miniszterelnök elmondta, hogy a magyarok nagyra tartják a kultúrát, és ezért is tisztelik Egyiptomot, mint az emberiség egyik bölcsőjét. A magyarok a kulturális diverzitásban is hisznek, a kultúrák közötti különbség pedig a jóisten adománya - derült ki. Orbán szerint a nyugati világban eredményes társadalmi berendezkedés nem biztos, hogy máshol is jól működik. „Ennek eldöntése minden nép saját ügye, Egyiptom pedig a saját útját járja."

Újjáépítés

Egyiptomban épp egy nehézségekkel küszködő gazdaság megmentése és újjáépítés zajlik. Ehhez Magyarország is hozzá tud tenni az itt felhalmozott vasúttechnikai, egyészségügyi, vízgazdasági és városüzemeltetési tudással.

EgyüttműködnekFotó: Bielik István - Origo

Az iszlám nem ellenség

Európában sok helyen félnek az iszlámtól, és ellenségesen néznek rá, de Magyarország nem ilyen hely - mondta Orbán. Szerinte az iszlám a világ nagy lelki és szellemi alkotása, amiről csak a tisztelet hangján lehet beszélni.

Katonaember

A miniszterelnök elmondta, hogy nem ódzkodik az olyan vezetőktől, akik katonaemberek, mint Abdel Fattah el-Szíszi. A magyar történelemben is volt rá példa, hogy a civilek helyett keménykezű, fegyelmezett katonaemberek vették át az irányítást, és mentették meg az országot, amikor baj volt. A két ország katonai együttműködésre is készül - derült ki. Ez egyrészt technikai együttműködést, másrészt a tisztek közös képzését fogja jelenteni.

Orbán: Várjuk az egyiptomi diákokatFotó: Bielik István - Origo

Ösztöndíj

Eddig 600 egyiptomi diák tanult Magyarországon. Orbán Viktor elmondta, hogy létrehoznak egy 100 fős ösztöndíjkeretet, hogy további egyiptomi diákokat csábítsanak Magyarországra.

Közös bizottság lesz

Az egyiptomi államfő gratulált a magyar népnek a vezetéséhez. A két ország közötti kapcsolat nem újkeletű - mondta. Az egyiptomi nép fejlődni akar, és a magyarok segítségére is számítanak. Az államfő arra kérte a magyarokat, hogy álljanak ki Egyiptomért az Európai Unióban, ahol igaztalanul haragszanak az országra, és magyarázzák el a félreértéseket. A jövő héten kezdi meg a munkát a két ország közös gazdasági bizottsága - derült ki.