Közmunkára fognák a bevándorlókat

Vágólapra másolva!
A kormány vizsgálja a lehetőségét, miként lehetne megoldani, hogy a Magyarországra érkező bevándorlókat is bevonják a közmunkaprogramba - mondta el az Origónak Kovács Zoltán kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán szerint erre már jó és működő példát láthatunk Olaszországban is. A kormányszóvivő szerint napi 4300 forintba kerül az ide érkező menekültek ellátása. Csütörtökön, a Kormányinfo keretében Lázár János miniszter és Giró-Szász András államtitkár is többször napi 5000 forintos költséget említett.

Néhány száz munkahely

Az Origo kérdésére a szóvivő elismerte, az utóbbi években mindössze néhány száz munkahelyet töltöttek be harmadik országból érkező migránsok. Ez azért is lényeges, mert a kormány 300 milliós, a bevándorlás veszélyeire figyelmeztető plakátjai azt üzenik:

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!

Kovács Zoltán szerint az üzenet ugyanakkor állásfoglalás, és a magyar állampolgárok figyelmét felhívó üzenet is A plakátrombolásról szólva a politikus azt mondta: ez szabálysértésnek számít, a hatóságok pedig eljárnak, nyomozást indítanak majd az ilyen esetekben.

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz feszültséget kelt, bűnbakot keres a bevándorlással kapcsolatos konzultációval és plakátkampánnyal.

Debrecen megoldást vár

A kormányszóvivő sajtótájékoztatóján Pósán László debreceni fideszes képviselő arról beszélt, hogy a cívisváros sok lakójának már elege van a telített menekülttáborból, türelmetlenül várták a kormány erről szóló nemzeti konzultációs levelét. Kovács Zoltán hozzátette, a menekültügyi befogadó rendszer már nem képes több bevándorlót ellátni, a befogadóállomások 2500 férőhelyét mind betöltötték

Nincs még időpont

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy a debreceni tábort be kellene zárni - a kormányszóvivő konkrét időpontot nem tudott mondani az állomás felszámolásával kapcsolatban. Hangsúlyozta, ebben az esetben is figyelembe veszik az európai uniós jog adta lehetőségeket, e szerint fognak eljárni.