Máris lefestették a kormány plakátjait

2015.06.06. 10:19

Alig jelent meg az első néhány, bevándorlókat figyelmeztető fővárosi plakát, többet már le is festettek közülük. Az Együtt aktivistái is részt vesznek a szerintük gyalázatos hirdetések megsemmisítésében - a plakátok valószínűleg országszerte láthatóak lesznek.

Pénteken elkezdték kiragasztani a kormány bevándorlókat figyelmeztető plakátjait. Két óriási plakát például a Dagály strandon hirdeti a fürdőzőknek: 

Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat! 

Szombat reggelre ugyanakkor mindkét plakátot le is festették ismeretlenek. 

Nem tartott sokáigFotó: Polyák Attila - Origo

Tépni fognak

Az Együtt korábban megígérte, hogy aktivistái le fogják szaggatni a gyalázatosnak és cinikusnak tartott kormányzati hirdetéseket. Szigetvári Viktor pártelnök az Origónak nem erősítette meg, hogy ők festették volna le a plakátokat, de azt mondta, az 

Együtt is kiveszi a részét a kampány szabotálásában. 

Vérdíj jár a plakátokért

Az Európai Baloldal ennél tovább is ment, közleményükben 

vérdíjat tűztek ki a plakátokra. 

A szervezet kétezer forintot ígér minden olyan fényképért, amin a letépett vagy lefestett kormányzati hirdetés látható, és a szabotőr bizonyítottan nem okozott közveszélyt a rongálással. A fotókból később kiállítást is rendeznének.

Nem teljesen színazonos a festékFotó: Polyák Attila - Origo

Magyarul üzennek

Szigetvári szerint a kampány célja egyértelműen hangulatkeltés, közvetve pedig a Jobbik szavazóinak elcsábítására tett kísérlet – ezért is kerülhetett ki például egy strand kerítésére a hirdetés, ahol 

magyar vendégek magyarul olvashatják a bevándorlóknak szóló üzeneteket. 

Két- vagy háromfajta plakát lehet

Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtökön árulta el, milyen üzenetek szerepelnek majd az óriásplakátokon. A kultúráról szóló figyelmeztetés mellett a magyarul jó eséllyel nem tudó bevándorlók ezeket is láthatják majd:  

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját! 

Nem tudni, erre a plakátra milyen felirat kerültFotó: Polyák Attila - Origo

Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a törvényeinket! 

Az Origo megkereste a rendőrséget, hogy a plakátrongálás miatt indítanak-e hivatalból eljárást. Azt a választ kaptuk, hogy bejelentés, feljelentés nem érkezett, de rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indítottak. Kérdéseket tettünk fel a Fidesznek is arról, hogy tettek-e, tesznek-e feljelentést, esetleg állítanak-e őrséget a plakátok megvédésére. Válaszukban annyit írtak, hogy a plakátokat nem a Fidesz helyezte ki, a kormányt kérdezzük az ügyben.

A rendőrség is kivonult a Dagály előtt álló plakáthoz, ahol a Népszabadság szerint szabályos helyszíni szemlét tartottak.

A kormányszóvivő reagált

Kovács Zoltán kormányszóvivő a plakátrombolásról azt mondta: ez szabálysértésnek számít, a hatóságok pedig eljárnak, nyomozást indítanak majd az ilyen esetekben. 

A nettó 300 millió forintos plakátkampányra kiírt közbeszerzést a HG360 reklámügynökség nyerte meg.  A cég ügyvezetője Csetényi Csaba, Rogán Antal szomszédja.

A legtöbb válaszoló támogatja a javaslatokat

Eközben már feldolgozták az első százezer visszaküldött nemzeti konzultációs ívet. A Napi Gazdaság információi szerint az utóbbi egy hétben megduplázódott, 400 ezerre emelkedett a visszaküldött kérdőívek száma, a válaszadók többsége ellenzi a gazdasági bevándorlást. A Fidesz frakciója vizsgálja, milyen törvényi és egyéb eszközökkel lehetne lezárni Magyarország déli határát a bevándorlók előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK