Elit alakulat vizsgálta a romagyilkosságokat

2015.06.08. 06:42

Összesen hét szervezet vizsgálta az elsőfokú ítélet után, hogy a 2008–2009-es romagyilkosságok valamennyi elkövetőjét bíróság elé állították-e. 

A munkacsoport arra jutott, hogy a négy elítéltnek nem voltak segítői a gyilkosságokban – írta hétfői számában a Magyar Nemzet a Terrorelhárítási Központra (TEK) hivatkozva.

Elit alakulat

A lap ismertetése szerint a TEK-en kívül a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ, valamint a honvédelmi miniszter jóváhagyásával a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat képviseltette magát abban az "elit alakulatban", amely Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a romagyilkosságok hátterét vizsgálta.

Magukban dolgoztak

A munkacsoport feladata az volt, hogy tisztázza: a gyilkosságok elkövetői a bűncselekményeket "valamilyen háttértámogatással bíró szervezet tagjaiként követték-e el, vagy magukban dolgoztak".

"A munkacsoport vizsgálata alapján a bűncselekmény-sorozatban – az elítélteken túlmenően – további személyek, szervezetek bizonyíthatóan nem vettek részt" – szögezte le a TEK a lap kérdésére.

Öltek, gyújtogattak

Emlékezetes, a vád szerint hárman követték el hét évvel ezelőtt a cigányok elleni gyilkosság- és támadássorozatot. Kiss Árpád, a testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt 2008 és 2009 között összesen kilenc helyszínen támadtak Molotov-koktélokkal és fegyverekkel romák házaira.

Az Origo is megírta,  hogy a három elkövető élete végéig börtönben marad, sofőrjüket 13 év fegyházra ítélte májusban a másodfokú perben a bíró. Az ítélet nem jogerős, a három életfogytiglanira ítélt férfi fellebbezett, így a Kúrián folytatódik az ügy.