Másodfokú riasztás Hevesben és Hajdú-Biharban

Vágólapra másolva!
A várható viharok miatt Hajdú-Bihar és Heves megye több járására másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este. Az érintett területeken már a következő órákban heves zivatarokra, felhőszakadásra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Jégdarabok hullhatnak

A hétfő éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Hajdú-Bihar és Heves megye mellett Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében is várható másodfokú riasztás, mert olyan heves zivatarok lehetnek, amelyeket akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél, valamint nagyobb jégdarabok kísérnek, és rövid idő alatt akár 50 milliméternyi eső is eshet.

Zivatarfelhők Zalaegerszeg felett május elején Forrás: MTI/Varga György

Emellett mind a heves zivatar, mind a felhőszakadás miatt az ország egész keleti felében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Kedden délen várható vihar

A meteorológiai szolgálat azt írta: kedden főként a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön több helyen várható zivatar, rövid időre intenzív csapadékkal, viharos széllel. Délután nagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon és a szomszédos dél-alföldi térségekben lehetnek olyan heves zivatarok, amelyeket néhol 30-50 milliméternyi csapadék, jégeső és kis területen akár 80-100 kilométer/órás szélroham is kísérhet.

Másodfokú figyelmeztetések keddre

Keddre a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy és Tolna megyére másodfokú, míg Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.