Kósa nem hisz a vaskerítés erejében

Kósa Lajos Budapest, 2015. január 19.
Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke újságíróknak nyilatkozik a testület zárt ülése után a Parlamentben 2015. január 19-én. Az ülés témája volt a Magyarországot érintő biz
Budapest, 2015. január 19. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke újságíróknak nyilatkozik a testület zárt ülése után a Parlamentben 2015. január 19-én. Az ülés témája volt a Magyarországot érintő biztonságpolitikai kérdések a franciaországi terrortámadás után. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nem lesz vaskerítés a határon, „egyszerűen nem fogjuk őket beengedni” - mondta a bevándorlással összefüggésben Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. 
Vágólapra másolva!

A politikus a déli határ védelmének szigorításáról közölte: a javaslat arról szól, hogy Magyarország Szerbiát egy biztonságos harmadik országnak tekinti. A Napi Gazdaságnak adott interjúban hozzátette azt is, hogy ha valakit fenyegetettség ér abban az országban, ahol lakik, és Szerbiába megy, akkor ott kell menedékjogot kérnie.

Szerbiában ugyanis senkinek nem fenyegetik az életét

- tette hozzá Kósa.

Kósa Lajos közölte, hogy nem lesz vaskerítés a déli határon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hangsúlyozta:

ha valaki Szerbia felől jön Magyarországra, már nem lehet menekült, csak illegális határátlépő.

A magyar hatóságok tehát mindenféle vizsgálat nélkül Szerbiába visszatoloncolhatják, mert Magyarország nem jogosult a menekültkérelmét elbírálni. Az alelnök emlékeztetett: az illegális határátlépők 99 százalékát a magyar határőrizeti szervek elfogják, de a jelenlegi jogszabály szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarország területére lépjenek.