Kijutottak a mérgek az Illatos úti telepről

Budapesti Vegyiművek Zrt.,vegyi hulladék
Illatos úti vegyi szennyezés a Budapesti Vegyiművek Zrt. telephelyén
Vágólapra másolva!
Megérkeztek a Baranyi Krisztina által készíttetett mérési eredmények az Illatos úti mérgek ügyében. Ezekből az derül ki, hogy a helyzet rendkívül súlyos, a mérgek kijutottak a telepről, és élő szervezetekben határérték fölött vannak jelen. Az Együtt ferencvárosi képviselője Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul, és a hatóságoktól azonnali lépéseket követel.
Vágólapra másolva!

Baranyi Krisztina szerint az embereknek joguk van tudni az őket fenyegető veszélyről, ezért a médiához fordul. A képviselő közadakozásból végeztetett független méréseket a volt Budapesti Vegyiművek Illatos úti területén tárolt mérgező anyagok ügyében. A szakértők mind a gyártelepen belül, mind a környékén mintát vettek a talajból és a talajvízből, valamint élő csigákat vizsgáltak.

Vegyi szennyezés a Budapesti Vegyiművek Zrt. telephelyén Fotó: Polyák Attila - Origo

A kapott eredmények rendkívül aggasztóak, és sajnálatos módon igazolják korábbi aggodalmaimat: öt szúrópróbaszerű vizsgálatból négy szerint kijutottak a mérgek a gyártelepről, élő szervezetekben határérték fölött vannak jelen – mondta Baranyi Krisztina.

  • A talajvíz benzoltartalma a területen belül: 53 400 mikrogramm/liter. A területen kívül, a Határ út mellett: 7,92 mikrogramm/liter. Határérték: 1,0 mikrogramm/liter.
  • A talajvíz klórbenzoltartalma a területen belül: 48 500 mikrogramm/liter. Kívül: 3,63 mikrogramm/liter. Határérték: 1,0 mikrogramm/liter.
  • A talajvíz területen belüli AOX-tartalma: 80 600 mikrogramm/liter. Kívül: 4790 mikrogramm/liter. Határérték: 200 mikrogramm/liter.
  • A talaj DDT/DDE/DDD tartalma a területen belül: 52,15 mg/kg. Kívül: 0,148 mg/kg. Határérték: 0,1 mg/kg. A vegyiművek területén kívül, a Határ út mentén élő csigában mért DDT/DDE/DDD tartalom: 0,132 mg/kg.

Orbántól kér segítséget

Az említett anyagok mindegyike súlyosan káros az egészségre, többségük rákkeltő hatású. A ferencvárosi képviselő most elküld minden adatot Orbán Viktornak. Azt kéri a kormányfőtől, hogy segítsen az Illatos úti környezetszennyezés felszámolásában.