Lecsapott a vihar Budapestre

vihar, eső, víz
jégeső, vihar, eső, víz a Nyugati pályaudvarnál.
Vágólapra másolva!
Nem sokkal délután négy óra előtt Budapestet is elérte egy masszív zivatarzóna. A főváros közlekedésében komoly fennakadásokat okozott a felhőszakadás. Olvasóink fényképeket és videókat is küldtek. 
Vágólapra másolva!

Több járásra, valamint a fővárosra is másodfokú riasztást adott ki a várható heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat kedden délután.

Óbudán is nagyon esett:

Ezeken a területeken már

a következő órákban heves zivatarokra, felhőszakadásra kell számítani.

Olvasóink több képet és videót is küldtek. Egyik olvasónk beszorult egy VII. kerületi üzletbe a hatalmas eső miatt.

Vihar a Fiumei úton Forrás: Olvasói fotó

Villám csapott egy házba

A fővárosi tűzoltókhoz kedden délután fél hatig már több mint száz bejelentés érkezett a vihar miatt. A XVI. kerületi Szántó utcában villám csapott egy házba, a tűzoltók már oltják a lángokat. A XI. kerületben a Péterhegyi úton egy aluljáróban áll csaknem egyméteres víz, ezt már elkezdték kiszivattyúzni. Faágak szakadtak le, és pincéket árasztott el a hirtelen lezúduló eső – mondta az Origónak Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Késések lehetnek a repülőtéren

Hardy Mihály az Origónak elmondta, hogy jelentős fennakadásra nem kell számítani a Liszt Ferenc repülőtéren. A Budapest Airport kommunikációs vezetője szólt arról is, hogy a földi kiszolgálószemélyzet a vihar csúcspontján 15 percig nem tudott dolgozni, így ekkora késések lehetnek. Minden nyáron előfordul ehhez hasonló vihar – tette hozzá.

Diónyi jég

Rákosmentén diónyi nagyságú jég esett – tudta meg az Origo. A kertekben lévő termést elverte a jég. A muskátlik, a szőlő és a cseresznyetermés is odalett.

Jégeső Rákoskerten Forrás: Facebook/Olvasói fotó

Leálltak a villamosok és trolik is

A fővárosban a jégeső és a hirtelen leesett nagy mennyiségű eső miatt lassan lehet közlekedni.
A 75-ös és a 79-es trolibusz nem jár, mert a Dózsa György úton a Vágány utcánál elöntötte a víz az utat. A 76-os trolibusz szintén nem közlekedik. A 29-es busz sem jár a II. kerületben.

A Szent István körúton is esett


Forrás: MTI/Mohai Balázs

A 4-es és a 6-os villamos a Széll Kámán tér és a Jászai Mari tér között nem közlekedett, de időközben helyreállt a rend, újra járnak a szerelvények. Az 50-es villamos helyett pótlóbusz közlekedik Villanytelep és Pestszentlőrinc, Béke tér között. A 17-es villamospótló autóbusz meghosszabbított útvonalon, Kelenföld vasútállomásig közlekedik.

Drága lett az Uber

Munkatársainak tapasztalatai szerint az Uber és a Wundercar sofőrjei a megnövekedett forgalom miatt többszörös szorzóval, akár több tízezer forintért vitték az utasokat. A taxitársaságokat pedig szinte lehetetlen elérni.

Nem tudnak fölmenni

Budapesten a Budakeszi úton a személyautók nem tudnak felmenni a hegyre a lezúduló csapadék miatt. A Hűvösvölgyi úton a 61-es villamos nagyobb menetidővel közlekedik – tudtuk meg olvasóinktól.

Jégeső a Nyugati téren Forrás: Polyak Attila

Aki teheti, a metrókat vegye igénybe – javasolja a BKK.

Lassú az előrejutás a Rákóczi úton befelé, a Margit körúton a Széll Kálmán tér felé, a Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút útvonalon, a József Attila utcában a Bajcsy-Zsilinszky út felé, a Lánchíd Budára vezető oldalán. Egybefüggő a kocsisor a Pesti alsó rakparton a Szent István park vonalától dél felé, a Budai alsó rakparton a Petőfi hídnál északi irányban.

Az M3-as metró Kőbánya-Kispest és Újpest-Központ között megnövekedett menetidővel közlekedik.

A vonat most vár

Áll a vonatforgalom Rákos és Pécel között – közölte a MÁV. Pécel állomáson a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt nem működik a biztosítóberendezés, ezért a Budapest−Hatvan−Miskolc vonalon Rákos és Pécel között délután négy óra óta szünetel a vonatközlekedés.

A vihar Pesterzsébetet sem kímélte.

Budapest mellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest megyében is másodfokú veszélyjelzés van érvényben.

Szakad az eső a Nyugatinál Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo Montevideo utcai szerkesztőségét is elérte a heves zivatar:

Jön a gőzfürdő

Kedd éjszaka elszórtan még lehet zápor, zivatar. Szerdán túlnyomóan napos idő lesz, de időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet. Néhol zápor, zivatar is lehet. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, a zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. Szerda hajnalban 14 és 20, napközben 28 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.