Térképen a nemzetiségek: hol él a legtöbb roma vagy kínai?

OT1
Vágólapra másolva!
A roma és a német nemzetiségűek aránya a legnagyobb Magyarországon. Ez, és a nemzetiségek eloszlása is interaktív térképen követhető. Akár települési szinten vizsgálható, hogy Magyarországon hol, milyen nemzetiségek élnek és mekkora az arányauk a teljes lakossághoz viszonyítva.
Vágólapra másolva!

Az Otthontérkép feldolgozta, és térképre tette a 2011-es népszámlálás nemzetiségi adatait, amiből megtudható, hogy az ország egyes régióiban, sőt településein mekkora a nemzetiségek aránya. Az elemzésből kiderül az is, hogy a roma és német nemzetiségek aránya a legnagyobb az országban.

A nemzetiségek országos megoszlása: az átlag 7,6 százalék Forrás: Otthontérkép

Országos szinten 7,6 százalékos a nemzetiségek aránya a népességszámhoz viszonyítva, de régiónként nagyok az eltérések. A legmagasabb a Dél-Dunántúli és az Észak-Magyarországi régióban ez az arány, 2-3 százalékponttal is több, mint az országos átlag. Közép- és Nyugat-Dunántúlon viszont 6 százalék alatti a nemzetiségek aránya.

Dél-Dunántúlon az országos átlagnál nagyobb, Nyugat-Dunántúlon kisebb a nemzetiségek aránya Forrás: Otthontérkép

A kistérségek közül a legmagasabb nemzetiségi arány a Baranya megyei mohácsi, pécsváradi kistérségben van, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei encsi, szikszói, edelényi kistérségekben. Utóbbiakban a roma nemzetiségűek vannak túlsúlyban, míg előbbiekben a német nemzetiségűek.

A legmagasabb a nemzetiségek aránya Baranya megyében, a sellyei kistérségben Forrás: Otthontérkép

A nemzetiségi arány Csongrád megyei kistérségekben volt a legalacsonyabb a 2011-es népszámlálási adatok szerint, a tízes listára négy - a mórahalomi, csongrádi, szentesi és hódmezővásárhelyi - is felkerült. A nemzetiségi arány a Dunántúl nyugati és középső részén alacsonyabb még.

Van másik is

A népszámlálási adatokról egyébként a Központi Statisztikai Hivatal honlapján is találhatunk részletes, interaktív térképeket.