Jogsértő lehet a plakátrongálók elítélése

plakát, nemzeti konzultáció, bevándorlás,
Vágólapra másolva!
Alapjogsértő lehet, ha elítélik a nemzeti konzultációs kormányzat reklámokat megrongálókat, így a plakátokat leszaggatók és átfestők ügye az Alkotmánybíróság elé is kerülhet. Az Eötvös Károly Intézet szerint ugyanis a rongálás ebben az esetben politikai véleménynyilvánítás, amiért aránytalan büntetés lenne egy elmarasztaló ítélet.
Vágólapra másolva!

Rongálás miatt szabálysértéssel vagy akár bűncselekmény elkövetésével vádolhatják az elmúlt napokban a kormány bevándorlási plakátjait leszaggató civileket vagy pártaktivistákat - állapította meg az Eötvös Károly Intézet, ám szerintük ha elítélik az aktivistákat, az ítélet alapjogot sérthet.

Rongálás vagy politikai vélemény?

A bíráknak arról kell majd dönteniük, hogy a plakátrongálókat az állam megbüntetheti-e véleményük kinyilvánításáért - állapította meg a Majtényi László volt adatvédelmi biztos által vezetett szervezet. Az intézet megjegyezte azt is: a nemzeti konzultációt a kormány a demokrácia eszközeként állítja be, valójában azonban az alkalmatlan a népakarat feltárására, leginkább a néprészvétel megcsúfolása.

Nem sokkal a kihelyezésük után megrongálták a kormány bevándorlási plakátjait Fotó: Polyák Attila - Origo

A plakátok átfirkálása, leszaggatása ezekben az esetekben az intézet szerint politikai véleménynyilvánítás: az aktivisták „azt a véleményüket fejezik ki, hogy elutasítják a migránsokat kirekesztő, velük szemben gyűlöletet keltő politikát". Ez pedig az intézet szerint akkor is véleménynyilvánítás, ha nem szavakkal, hanem tettekkel történik.

Korlátozott szabadságjogok

Amikor tehát megbüntetnék az aktivistákat, azzal a kiemelt alkotmányos védelmet élvező véleményszabadságukat is korlátoznák, ezt pedig az eljáró bíró nem hagyhatja figyelmen kívül az intézet szerint. Ha mégis megbüntetik az elkövetőket, akkor az ítélet a véleményszabadság jogsértő, alkotmányellenes korlátozásához vezethet.

Politikai véleménynyilvánítás lehet a falragaszok eltüntetése, letépése az Eötvös Károly Intézet szerint Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ilyen, alapjogsértő ítéletet pedig az Alkotmánybíróság megsemmisítheti. Erre szolgál a jogerős ítéletekkel szemben megindítható alkotmányjogi panaszos eljárás - emlékeztetett a szervezet. A vélemény kinyilvánításának módján már lehet vitatkozni, mert ezzel vagyoni kárt okoztak a rongálók - ismerte el az intézet, de figyelmeztetett: ekkor is figyelemmel kell lenni arra, arányos-e a büntetés.

Operatív módon nem figyelik

A plakátrongálásoknak van egy másik szála is. Az Origo is beszámolt arról, hogy a bár a rendőrség azt állítja, egyetlen rendőr sem figyel operatív módon plakátokat, a Belügyminisztérium közlése szerint a hatóság minden tudomására jutott jogsértés esetén megindítja az eljárást.

A rendőrség állítja, hogy nem őrzik a plakátokat, de egyes dokumentumok szerint álruhás vigyázókat küldtek ki.

Ugyanakkor a Kettős Mérce blog birtokába jutott dokumentumok szerint pedig az Együtt által megrongált plakáthoz a rendőrség álruhás vigyázókat küldött a kiemelt ügyek főosztályának bűnügyi bevetési osztályáról.