Hende Csaba honvédelmi miniszter Hazáért Érdemjellel tüntette ki Kádár Sándor őrnagyot, aki szerdán reggel a kecskeméti repülőtéren a Magyar Honvédség elromlott Gripenjével kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. A Gripen-balesetekről Orbán Viktor soron kívüli tájékoztatást kért. 

Egy hős

A miniszter csütörtökön a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban látogatta meg a balesetben megsérült pilótát. Hende Csaba úgy fogalmazott: a pilóta hősiességével érdemelte ki a kitüntetést, mert az életét sem féltve megmentette a magyar légierő egyik vadászgépét.

A Hazáért Érdemjellel kitüntetett Kádár Sándor őrnagyForrás: MTI/Kovács Tamás

Eltört a csigolyája

A 39 éves pilótát jelenleg nyolc napon túl gyógyuló sérüléssel kezelik a budapesti kórházban. Kádár Sándornak eltört az egyik csigolyája, egy másik pedig megrepedt. A Honvédelmi Minisztérium csütörtöki közleményében azt írták: a pilóta sérülése jelenleg nem igényel műtéti beavatkozást, felépülése, rehabilitációja előreláthatólag fél évet vesz igénybe.

A legmagasabb elismerés

Hozzátették: a Hazáért érdemjel a honvédelmi miniszter által adományozható legmagasabb elismerés, amely a szolgálat vagy a honvédelem érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenység, bátor helytállás, hősies magatartás elismerésére adományozható. 

Hende Csaba honvédelmi miniszter átadja a kitüntetést a HonvédkórházbanForrás: MTI/Kovács Tamás

Hogy pontosan mi történt a kecskeméti repülőtéren szerda délelőtt, arról itt olvashat. 

Szerdán hallgatja meg Orbán, hogy mi történt

Orbán Viktor miniszterelnök soron kívüli tájékoztatást kért a Gripen-balesetekről a honvédelmi minisztertől – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a jelentést a szerdai kormányülésen hallgatják meg.

Kádár Sándor a kórházi ágyon a kitüntetésselForrás: MTI/Kovács Tamás

Kiemelte, hogy a szerdai balesetben Kádár Sándor őrnagy minden szolgálati utasítást betartva hajtott végre sikeresen egy veszélyes manővert, a kormány álláspontja szerint az a legfontosabb, hogy az egészségügyi állapota stabil. A Gripenek repülésének leállítása nem merült fel – szögezte le Lázár János. A gép javítható – ezt még szerdán jelentette be a baleset részleteit ismertető Orosz Zoltán altábornagy.