A kormányt igazolják Lázár János szerint az Európai Bizottság jelentései, mert azok is azt állapítják meg, hogy Magyarország erején felül vállal terhet a bevándorlók kezelésében. A miniszter szerint  az uniós tagállamok hamarosan 15 ezer illegális bevándorlót toloncolnak vissza Magyarországra.

Sokan azzal vádolják a kormányt, hogy ő csinál politikát a bevándorlás problémájából, pedig az Európai Bizottság e témában készült, egyelőre nem nyilvános belső jelentései, elemzései is azt mutatják Lázár János szerint, hogy Magyarországra erején felüli teher hárul az ügyben.

A miniszter szerint Brüsszel is elismeri jelentéseiben, hogy Magyarországnak nagy gond a bevándorlásFotó: Bielik István - Origo

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó elnevezésű heti sajtótájékoztatón számolt be arról is, hogy a magyar kormány az Európa Tanács június végi ülésén is arról igyekszik majd meggyőzni a tanács tagjait, hogy az ország nem bír el 120-130 ezer illegális bevándorlóval.

Év végéig 120 ezren is jöhetnek

Lázár ennyire becsülte az év végéig illegálisan az országba érkező bevándorlók számát, mivel a friss adatok szerint júniusig 54 ezer ilyen, illegális határátlépő érkezett Magyarországra, ráadásul az Európai Unió tagállamaiból hamarosan 15 ezer illegális bevándorlót toloncolnak vissza Magyarországra. Lázár azt mondta: őket nem tudják elhelyezni, ezért megpróbálják "kitenni" őket.

Sok helyütt lefestették, letépték a kormány bevándorlókat figyelmeztető plakátjaitFotó: Polyák Attila - Origo

Elhangzott: több mint 500 ezer nemzeti konzultációs kérdőív érkezett már vissza, és a válaszadók többsége egyetért a kormánnyal. Lázár kitért az ENSZ Budapesten indítandó plakátkampányára is, és jelezte: nem a politikai menekültekkel van a kormánynak baja, hanem az illegális határátlépőkkel és azokkal, akik csak azért akarnak Magyarországra jönni, hogy "jobban éljenek".