A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, miszerint Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter nem tett hamis tanúvallomást a facsemetegate-ként elhíresült, eredetileg az agrártárca volt államtitkára, Benedek Fülöp elleni büntetőügyben tett.

Jogerősen is felmentette a bíróság Szilvásy Györgyöt a hamis tanúzás vádja alól - erősítette meg az Origónak a volt titokminiszter ügyvédje. Sebes Péter elmondta, hogy a Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság idén január végi felmentő ítéletét.

Összefügg Benedek ügyével

Mint arról az Origo beszámolt, a Szilvásy elleni hamis tanúzás vádja összefügg azzal a büntetőeljárással, ami Benedek Fülöp, az agrártárca korábbi államtitkára és társai ellen folyik és a közvélemény talán leginkább a facsemetegate-ként ismeri.

Jogerősen is felmentette a bíróság a volt titokminisztert a hamis tnaúzás vádja alólForrás: MTI/Beliczay László

Benedek Fülöpöt idén februárban hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte nem jogerősen a bíróság, mert bizonyítottnak találta, hogy Benedek 2006-ban magáncélokra rendelt facsemetéket, és ezeket a tárca alá tartozó Nemzeti Földalapkezelő fizette ki.

Benedek Fülöp és vádlott-társai a bíróság előttForrás: MTI/Máthé Zoltán

Benedek Fülöp - aki jelenleg az OTP Bank egyik ügyvezető igazgatója - 2003–2008 között volt az agrártárca államtitkára, majd 2009-ig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese. Több ügyben megvádolták, az egyikben 2011-ben jogerősen 1,5 évi felfüggesztett börtönre ítélték.

Hat év Szilvásy György életéből

A két ügy ott kapcsolódott össze, hogy Szilvásy György lesencefalui nyaralójának kertjébe került a Benedek-féle facsemeték egy része: 30 szelídgesztenyefa-csemete. Szilvásy ezeket ki is fizette, az ügyészség mégis hamis tanúzással vádolta meg, mondván: nem fizetett a csemetékért.

Szilvásy György szerint felvethető az ő büntetőügyeit kreálók büntetőjogi felelőssége isForrás: MTI/Beliczay László

Szilvásy György az Origónak azt mondta, ezzel életének egy fontos szakasza zárult le, hiszen a nyilvánosság előtt zajló összes büntetőügyében jogerősen felmentették. "Hat évet vettek el az életemből, és felvethető az ezeket kreálók büntetőjogi felelőssége is a politikai mellett."