Tovább nyomoz az ügyészség Simon Gábor után

2015.06.12. 09:49

További három hónappal meghosszabbították a nyomozást a költségvetési csalással és hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsított Simon Gábornak, az MSZP volt elnökhelyettesének ügyében.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője közölte: a Simon Gábor és társa ellen folyó nyomozás - 2015. június 14-én lejáró - határidejét az ügyészség 2015. szeptember 14-éig meghosszabbította.

A szóvivő tájékoztatása szerint az ügyben továbbra is két gyanúsított van. Simon Gábor jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll, amelyet 2015. július 29-ig rendelt el vele szemben a bíróság.

Simon Gáborról tavaly február elején derült ki, hogy több százmillió forintot tart egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók vannak. A KNYF csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsítja az MSZP volt elnökhelyettesét. A politikust március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, két hónappal később pedig házi őrizetbe került.

Simon Gábor korábban azt nyilatkozta, lelkiismerete tiszta, sem takargatnivalója, sem félnivalója nincsForrás: MTI/Marjai János

 

Az ügy kirobbanása után Simon Gábor százmillió forintnál több adóhátralékot fizetett be a külföldi számlákon rejtegetett vagyona után. Idén május 15-én a Napi Gazdaság azt írta: információik szerint rövidesen megkezdődik az iratismertetés, a volt politikust egyszer még beidézik az ügyészek, és közlik vele a végleges gyanúsítást. Az újság úgy tudja, a nyomozóknak nem sikerült kideríteniük, hogy milyen forrásból származik az eltitkolt 240 millió forint.

Ugyanaznap a volt szocialista képviselő a TV2 Tények című műsorában arról beszélt: lelkiismerete tiszta, sem takargatnivalója, sem félnivalója nincs. A volt politikus a hírműsornak a pénz eredetéről nem beszélt. Elmondta ugyanakkor, az ügyben végig ártatlannak vallotta magát. Arról is szólt, korai arról beszélni, visszatér-e politikusként, és arról is, melyik pártban, megjegyezte ugyanakkor az MSZP-re utalva, hogy oda nem léphet vissza, ahol egy éve volt.

A hírműsorban elhangzott, hogy Simon Gábor visszafizetett 128 millió forint adóhátralékot, emiatt esetleges börtönbüntetését csökkenthetik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK