Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb hőmérséklet 31-35 Celsius-fok között várható, és késő estére is csak 24-29 fok közé hűl le a levegő. A hőség miatt négy megyére első-, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Nógrád, Heves, Veszprém és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Az ország többi részén másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Negyedóra alatt le lehet égni

Az ország nagy részén tartósan 25, néhol 27 fok felett is alakulhat a napi középhőmérséklet. A kánikula vasárnap tetőzik. Hétfőn a Dunántúlon már megszűnik a hőség, kedden pedig délkeleten is visszaesik a hőmérséklet.

Az UV-sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti. Ilyenkor akár negyedóra alatt is le lehet égni.

Egész hétvégén borzasztó meleg leszForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hűsítő zivatarok

Délutántól helyenként - nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben, az Alföldön és északnyugaton - kialakulhatnak zivatarok.

Este, késő este az Északi-középhegység térségében kissé nagyobb területen is előfordulhatnak zivatarok. Ezeket helyenként viharos (akár 90 kilométer/órás) szél, kisebb jég és jelentősebb mennyiségű (10-25 milliméter) csapadék kísérheti.

Az országos tiszti főorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig hőségriasztást rendelt el. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal együtt figyelmeztetett, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre.