Lótrágyával fűtenének Finnországban

2015.06.15. 22:39

A következő évtizedekben Finnország le szeretne állni a szénhasználattal, és felére csökkentené az importolaj-fogyasztását, ezért a kormány alternatív megoldásokat keres az energiaszükséglet kielégítésére. A lótrágya hasznosítása több szempontból is szerencsés alternatívának tűnik.

Tesztelik az új bio-tüzelőanyagot

Az Yle finn közszolgálati műsorszóró szerint a Fortum energiavállalat már hozzá is látott egy,

lótrágya és faalapú szemét vegyítésével kifejlesztett bio-tüzelőanyag teszteléséhez. A vállalat szerint három ló éves "termelése" elegendő lenne egy családi otthon egész éves fűtéséhez. A Finnországban élő nagyjából 77 ezer ló tehát több mint 20 ezer otthon ellátásához lenne elegendő.

Három ló kell egy családi ház éves kifűtéséhezForrás: MTI/Balázs Attila

Az istállóknak is jó

Az Yle szerint a lótrágya megújuló energiaforrásként való használata az istállók számára is könnyebbséget jelentene, hiszen egyre nagyobb problémát jelent számukra az állatok ürülékének kezelése.

Kevés helyen trágyázhatnak 

A bélsár megtermékenyítő közegként való használata ugyanis tilos az olyan földeken, amelyek vízi utakkal vannak összeköttetésben, és a gazdák nemsokára a szeméttelepekre sem szállíthatják el lovaik ürülékét. 2016-tól tilos lesz szerves hulladékot kihelyezni a finnországi szeméttelepeken - emlékeztetett a BBC News.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK