Mély sötétség - így reagált Tarlós István egy DK-s képviselőnő kiemelt beruházásokról szóló nyilatkozatára. Gy. Németh Erzsébet szerint a főpolgármester magát minősíti, de ettől nem lesz átláthatóbb az óbudai gát építése és 3-as metró felújítási terve sem.

"Eddig sem feltételeztem, hogy Gy. Németh Erzsébetet egyszer az Akadémia tiszteletbeli tagjaként köszönthetem, de amit az M3-as metró- és a csillaghegyi árvízvédelmi törvényről nyilatkozott,

az egyenesen a mély sötétség"

- írta levelében Tarlós István azzal kapcsolatban, hogy a DK képviselője a budapesti nagyberuházások kormányzati átvételéről beszélt.

Gy. Németh Erzsébet még MSZP-s képviselőként György Istvánnal beszélget. A felvétel 2010-ben készültForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Gy. Németh ugyanis szombaton azt mondta, Tarlós István alkalmatlansága vezetett odáig, hogy a kormány rátette kezét a nagy fővárosi projektekre, és azokat kiemelt beruházásokká nyilvánította.

Kaptak mások is

Nem ez az első alkalom, hogy a főpolgármester nőkre tesz bántó megjegyzést:

  • 2012-ben Kálmán Olga szellemi képességeit kérdőjelezte meg, igaz, később bocsánatot kért.
  • Idén januárban pedig a szocialista Tüttő Katát nevezte "kellemes látványnak".

Magát minősíti

 "Tarlós István stílusával magát minősíti, ha a fővárosi ellenzék az ilyen modortalanságokkal foglalkozna, nem is jutna időnk másra" - mondta az Origónak Gy. Németh Erzsébet.

Tarlós István Tüttő Kata fővárosi szocialista képviselőnő társaságában. A főpolgármester kellemes látványnak nevezte az ellenzéki TüttőtForrás: MTI/Földi Imre

A politikusnő hozzátette, a sértegetés helyett inkább tényekkel kellene foglalkozni. Szerinte:

öt éve nincs előrelépés az óbudai árvédelemben, a főváros rossz tervekre fizetett ki 66 millió forintot;

az óbudai gát és az M3-as metróberuházás átminősítése után nem lehet átlátni, hogyan költenek el több mint 200 milliárdot.

 Gyorsan, egyszerűen

Gy. Németh Erzsébet szerint probléma az is, hogy a főváros egyszerűsített eljárás keretében járhat el: nem kell kikérnie az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, és kihagyhatja a településképi eljárásokat is.

Szakemberek dolgoztak az árvízvédelmi fal kiépítésén 2013-ban, Szentendrén. Ilyen épül majd a Római-parton isForrás: MTI/Kovács Attila

Ez különösen a Római-part esetében visszás, hiszen itt

az sem egyértelmű, pontosan hol áll majd a tervezett mobilgát,

mondta az ellenzéki politikus.

Gulyás adta be?

A DK-s képviselőnő úgy gondolja, a javaslatot nem fővárosi fideszes képviselők adták be, hanem Gulyás Gergely, majd csak a végén íratták alá két fővárosi képviselővel, vagyis nem konzultáltak előtte erről.

Gulyás Gergely neve nyomtatottan, a fővárosi képviselők nevei kézzel írva szerepelnek a törvényjavaslatonFotó: Szabó Gábor - Origo

Gy. Németh Erzsébet szerint ezt az is alátámasztja, hogy míg Gulyás és Vass Imre neve nyomtatottan szerepel a törvényjavaslaton, addig a két fővárosi képviselő - Dunai Mónika és Szabolcs Attila - szignóját és titulusát kézzel írták a papírra.

 Közös munka volt

Tarlós István ugyanakkor hangsúlyozta, a javaslatot Gulyás Gergely a Fővárosi Önkormányzat munkatársaival közösen írta, és szó sincs arról, hogy a projektek felügyeletét az állam venné át.