A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány elnöke kedden felszólította az Altus Zrt.-t, hogy lépjen vissza az Európai Bizottsággal megkötött szerződéstől.

Csizmadia László ismertette annak a válaszlevélnek a tartalmát, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének nevében írt Walter Deffaa, a bizottság főigazgatója a CÖF-nek. E szerint az Európai Bizottság aggasztónak tartja, hogy az Altus-szerződéssel kapcsolatos információkat a CÖF-CÖKA a magyar polgárok tudomására hozta, ezáltal zavart okozott és valószínűleg kedvezőtlen képet festett Magyarországon az Európai Bizottságról.

Kettős mércét látnak

A CÖF-CÖKA szerint kettős mérce működik az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban, ahol Magyarország szabadon bírálható, mindeközben az ott ülők úgy vélik, hogy az európai polgárok szabad véleménynyilvánítását és szólásszabadságát korlátozni kell - mondta Csizmadia László.
Hozzátette: azzal, hogy az EB nem ismeri be, hibázott, szembemegy az unió erkölcsi és jogi előírásaival. Úgy vélte, az Altus-ügy messzebbre megy, mint hogy azzal lehessen lezárni, amit Juncker üzent nekik, vagyis hogy minden rendben van.

Csizmadia László szerint az EB pályázati döntése "pártos, egyoldalú beavatkozási lehetőséget teremt" a magyarországi és más uniós jobboldali kormányok fejlesztéspolitikai működésébe, ezért a szerződést "vissza kell dobni". A CÖF-CÖKA felszólította továbbá az Altus Zrt.-t, hogy lépjen vissza a "kétes, erkölcstelen, vitatható módon megkötött" szerződéstől.

Rossz szabályok, komolytalan magyarázkodás

Fricz Tamás politológus a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ha az Altus Zrt. kiválasztása megfelelt a jogszabályoknak, akkor felmerül a lehetősége annak, hogy azok a szabályok rosszak, felületesek. Az EB válaszlevelét komolytalan magyarázkodásnak nevezte.

Ifjabb Lomnici Zoltán jogász felhívta a figyelmet a pályázati leirat 8. fejezetére, amely a pályázatból való kizárási szempontokat tartalmazza, a többi között a politikai vagy nemzeti részrehajlás kérdését. Az erre adott válaszokat "becsületbeli nyilatkozatban", aláírással hitelesítve kell benyújtani - mondta. Hozzátette: ez a tény számos aggályt vet fel, ezért egy alapos vizsgálatot kellene lefolytatni.
Biztosat azonban csak akkor lehetne tudni, ha meg lehetne ismerni a benyújtott dokumentumok teljes anyagát - jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán.

Nyílt levelet írtak

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány április 20-án fordult nyílt levélben Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez. A CÖKA azt követelte, hogy zárják ki az Altus Zrt.-t a Magyarországot érintő EU-támogatások ellenőrzéséből, illetve hozzák nyilvánosságra a pályázat elbírálóinak névsorát, mutassák be a beadott pályázatokat és tegyék közzé az értékeléssel összefüggő összes adatot. Az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., amelynek vezérigazgatója Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnökének felesége, tavaly nyert el tanácsadói megbízást az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésére.