Nem támogatja a Clark Ádám térre tervezett, gigantikus Makovecz-emlékművet az elhunyt építész családja. Mint írták, őket sem kereste meg senki a szoborral kapcsolatban, ráadásul túlzónak tartják annak méreteit is. 

Makovecz Imre családja is csak a sajtóból értesült arról, hogy Melocco Miklós gigantikus szoborral állítana emléket a Kossuth-díjas építésznek.

Makovecz Imre (középen) családja szerint mindenképpen emlékművet érdemel, csak nem ekkorát, és nem a Clark Ádám térenForrás: MTI/Kovács Tamás

Melocco Miklós korábban azt mondta a Heti Válasznak: az emlékmű egy 14 méter magas torony lesz, mögötte magasodik öt jegenye, és lesz benne egy kétméteres Makovecz-arc, pajzs alakú fülkében. A szobrász a 2011-ben elhunyt építész emlékművét a sikló lábához tervezi, amihez át kell onnan helyezni a 0-s kilométerkövet.

Fenntartásaik vannak

A Makovecz család az MTI-hez eljuttatott közleményében határolódott el a tervektől, amelyeket állításuk szerint még nem is látták. Hangsúlyozták, hogy az emlékművel kapcsolatban semmilyen szinten nem született döntés, sem annak helyszínéről, sem annak végleges formájáról. Mint írták:

„Jelenleg csak a terjedő hírekből megismert mérettel kapcsolatosan fejezzük ki fenntartásainkat, illetve megjegyezzük, hogy egy emlékmű helyét soha nem szerencsés egy másik elmozdításával megteremteni.”

Azzal ők is egyetértenek, hogy Makovecz Imrének idővel emlékművet kell állítani, ezt azonban csakis a családdal és a Makovecz Alapítvánnyal együttműködve tudják elképzelni.

A 14 méteres Makovecz-emlékmű mérete összevetve más szobrokkal, épületekkel - viszonyítás kérdéseForrás: MTI - Origo

A kerület sem tud róla

Melocco Miklós az interjúban azt állította, hogy a terveket Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester is elfogadta. A kormányfő azonban semmilyen építéshatósági, engedélyezési jogkörrel nem rendelkezik, és a főpolgármester is legfeljebb abban érintett, hogy hová helyezzék el az útból a 0-s kilométerkövet. Az illetékes az I. kerületi önkormányzat lenne, őket azonban meg sem kérdezte a szobrász.

Aggályait fejezte ki Tarlós István főpolgármester is, aki csak vázlatrajzokat látott, és túlzónak tartja a szobor méreteit.